Зерно жита використовують насамперед для виробництва житнього хліба, який відомий своїми високими поживними якостями. Крім того, культура йде на виробництво спирту — пива, віскі, горілки, а також є відмінним кормом у скотарстві й свинарстві.
Про це AgroPortal.ua розповів заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
Він додає, що це єдиний злаковий продукт, який покращує лімфообмін, відновлює мікрофлору в організмі людини, знижує цукор та прибирає зайвий холестерин. Жито має унікальні характеристики й переваги перед іншими злаковими культурами під час вирощування.
Водночас відновлюється інтерес до нього і як до кормової культури. Тому, на думку науковців Інституту аграрної економіки, культура може представляти інтерес для аграріїв з низки причин, а саме:
- Стійкість до холодів і заморозків. Жито добре переносить низькі температури і є однією із найстійкіших до холоду зернових культур, адже може витримувати морози до -25°C. Це робить його придатним для вирощування в регіонах з холодним кліматом.
- Невибагливість до ґрунтів. Жито росте навіть на бідних, піщаних або кислих ґрунтах, де інші зернові, такі як пшениця, можуть мати низьку врожайність або й не вижити. Отже, воно є варіантом для рослинництва на полях із менш родючими ґрунтами.
- Стійкість до посухи. Жито порівняно з іншими злаковими є більш стійким до посух — має розгалужену кореневу систему. Це дозволяє поглинати вологу з глибших шарів ґрунту, що важливо в умовах її дефіциту.
- Стійкість до хвороб і шкідників. Жито менш схильне до захворювань — борошнистої роси та різних видів іржі, а також до пошкодження шкідниками. Це дозволяє аграріям скорочувати витрати на засоби захисту рослин.