Сало вже не народний продукт: м'ясні вироби стають недоступними для українських родин - нові ціни зашкалюють
Сало вже не народний продукт: м'ясні вироби стають недоступними для українських родин - нові ціни зашкалюють

Сало вже не народний продукт: м'ясні вироби стають недоступними для українських родин - нові ціни зашкалюють

Протягом року ціни на продукти харчування в Україні невпинно зростали, і м'ясо не стало винятком. Загалом м'ясна продукція подорожчала в середньому на 10%, і найвідчутніше це позначилося на вартості яловичини.

В Інституті аграрної економіки повідомили, що з початку року найбільше зросла ціна на яловичий гуляш. Цей вид м'яса подорожчав на 20,9%, і тепер за кілограм доведеться викласти 301,32 гривні. Однак яловичина — не єдиний продукт, який серйозно вдарив по гаманцях українців. Зростання цін торкнулося й інших видів м'яса:

  • Свинячий ошийок: 286,05 грн/кг (+18,1%);
  • Курячі стегна: 125 грн/кг (+9,6%);
  • Свиняча підчеревина: 179 грн/кг (+9,5%);
  • Свинячий шашлик: 238,03 грн/кг (+9,1%);
  • Куряче філе: 174,50 грн/кг (+8,7%).

    Ціни на м'ясо, фото: focus

Хоча більшість видів м'яса дорожчають, на деякі продукти ціни навіть трохи знизилися. Наприклад, свиняча грудинка подешевшала на 1,1% до 179,29 грн за кілограм, а ціна на сало впала на 9,7% — тепер його можна придбати за 234 грн за кілограм.

Високе зростання цін на яловичину та телятину пояснюється скороченням поголів'я великої рогатої худоби, що призвело до обмеженої пропозиції цього виду м'яса на ринку. Як зазначає провідна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Наталя Копитець, тенденція до зменшення поголів'я залишається суттєвим чинником для ринку.

Ситуація зі свининою виглядає значно краще. Промислове виробництво цього виду м'яса зросло, що збільшило його доступність у роздрібній торгівлі. Це сприяло певному зниженню цін на свинячу продукцію, зокрема на сало.

Експертка також вказала на інші причини, які призводять до подорожчання м'яса. Це високі ціни на корми, зростання вартості пального та енергоресурсів. За прогнозами, вже наприкінці осені яловичина, свинина та курятина можуть подорожчати ще на 5%.

Раніше ми розповідали, що подорожчання хліба продовжується: чому доведеться платити більше

Також, ціновий переворот на ринку овочів: скільки грошей просять за картоплю, капусту та моркву

Теги за темою
продукти
Джерело матеріала
loader
loader