В Україні заборонили одну з олій: як це вдарить по ціні продуктів
В Україні заборонили одну з олій: як це вдарить по ціні продуктів

В Україні заборонили одну з олій: як це вдарить по ціні продуктів

В Україні заборонили один із видів рослинної олії. Стало відомо, які продукти подорожчають через нововведення.

Як передає "Хвиля", відповідний законопроект №5148 підписав президент Володимир Зеленський.

Зокрема, закон повністю забороняє використання пальмової олії у продуктах харчування для дітей, молочних та кондитерських виробів.

В Україні заборонили одну з олій: як це вдарить по ціні продуктів - Фото 1

Законом встановлено жорсткі обмеження використання пальмової олії та трансжирів у харчових продуктах. Це вважається важливим кроком для покращення здоров'я українців. Однак ці зміни можуть призвести до підвищення цін на відповідні продукти, оскільки виробникам доведеться замінювати шкідливі жири на більш корисні інгредієнти. Закон дасть виробникам рік на адаптацію нових вимог, щоб вони могли перейти на нові рецептури.

Зокрема, під заборону потрапили:

  • традиційні молочні продукти (молоко, сир, кисломолочні);
  • дитяче харчування;
  • кондитерські вироби.

При цьому заступник начальника Управління безпеки харчових продуктів та ветеринарної медицини та начальник відділу державного контролю ГУ Держпродспоживслужби у Києві Юрій Міркєєв у коментарі УНІАН звернув увагу на те, що собівартість продуктів без пальмової олії збільшиться. Отже, зросте і ціна кінцевого споживача.

"Ціна зросте не тому, що оператори ринку хочуть отримати надприбутки, а тому, що вони будуть змушені використовувати безпечну сировину. Завдяки цьому ми отримуватимемо безпечний харчовий продукт, але відповідно і ціна підніметься на цей сегмент продуктів", - розповів він, говорячи про "молочку", солодощі та дитяче харчування.

За його словами, трансжири зараз здешевлюють вартість продуктів. Молочний жир коштує 300 грн/кг, а пальмова олія – удвічі менша. До того ж, фахівець висловив упевненість, що заборона пальмової олії не вплине на вартість натуральних продуктів, але ті продукти, в яких використовувалися трансжирні кислоти, або зовсім зникнуть, або виробники будуть змушені перейти в правове поле та використовувати незаборонені інгредієнти.

Від пальмової олії слід відмовитися з таких причин:

  • Пальмова олія під час переробки перетворюється на шкідливі трансжири.
  • Трансжири провокують розвиток серйозних захворювань, таких як рак, серцеві захворювання та діабет.
  • Надмірне споживання продуктів із пальмовою олією може навіть призвести до передчасних смертей.
  • Незважаючи на шкоду для здоров'я, пальмова олія дуже популярна серед виробників, оскільки вона дешева і довго зберігається.

Тому заборона на використання пальмової олії в Україні є необхідним заходом для захисту здоров'я споживачів та стимулювання виробництва більш корисних продуктів харчування.

Нагадаємо, в Україні рекордно злетіли ціни на моркву.

Теги за темою
Володимир Зеленський
Джерело матеріала
loader
loader