Чому в Україні стрімко подорожчали продукти
Економіст та член ради Національного банку України Василь Фурман розповів, що в Україні триває поступове подорожчання м'яса, зокрема курятини, свинини та яловичини, повідомляє 24 Канал із посиланням на Національний телемарафон. За словами експерта, хоча за останній місяць ціни зросли лише на кілька гривень, з настанням холодів та з урахуванням ситуації в економіці нашої країни, вартість продуктів продовжує рости.
Важливо! Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка також зазначив, що головними факторами зростання вартості стали активізація експорту, посухи, подорожчання кормів та підвищення акцизу на дизельне пальне. Очікується подальше зростання цін через підвищення вартості кормів.
Також зростають ціни на овочі та молочна продукція. Зокрема, ціни на молочну продукцію можуть зрости ще на 10 – 15% через відключення електроенергії, нестачу сировини, високу вартість кормів та логістики. Ціни на яйця вже зросли на 60% через скорочення пропозиції.
Зверніть увагу! Фурман зазначає, що ціни найближчим часом продовжать зростати. Він звертає увагу, що згідно з прогнозом Нацбанку, інфляція в Україні до кінця 2024 року досягне 9,7%, з невеликим зростанням у першому кварталі 2025 року та поступовим зниженням до 7% до кінця року.
Економіст наголосив на важливості підтримки соціально незахищених громадян, але зазначив, що через війну держава обмежена у фінансових ресурсах і значною мірою залежить від зовнішнього фінансування. Згідно з проєктом державного бюджету на 2025 рік, близько 40% Україна буде змушена запозичувати через дефіцит у 1,5 трильйона гривень.