Українська пара Ольга Глушко та Максим Чукалін виробляють у селі Верхня Озеряна у Харьківській області незвичайну альтернативу кави під брендом «ЖоКава» — напій із жолудів. Про це повідомляє newfood, пише agronews.ua.
До переїзду в село у 2020 році Максим встановлював у Харкові маркізи та тенти, а Ольга працювала шеф-кухаркою у веганському кафе. У селі пара почала вирощувати власні продукти, виготовляти пастилу, оцет, а згодом і займатися переробкою дубових жолудів.
Ідея створення жолудевого напою прийшла Максиму, який куштував подібну альтернативу каві набагато раніше.
Спочатку експерименти з приготування напою були складними — жолудева кава смакувала жахливо. Довелося кілька місяців працювати над рецептурою, поки вони не знайшли оптимальний спосіб смаження та сушіння жолудів.
Ольга розповідає, що «ЖоКаву» можна приготувати різними способами: зварити в турці чи кавомашині, запарити окропом у термосі або додати спеції, як-от корицю, кардамон і гвоздику, для посилення аромату.
Завдяки своїм природним властивостям напій допомагає при кашлі, астмі та бронхіті, а також відновлює роботу шлунково-кишкового тракту.
«ЖоКава» нагадує каву за смаком, має нотки печива та горіхів. Напій підходить для вживання в чистому вигляді, з молоком або вершками.
Жолудева кава не містить кофеїну, але тонізує, стабілізує роботу серцево-судинної системи, має антибактеріальні властивості та сприяє зниженню рівня цукру в крові.