У п'ятницю, 15 листопада, розпочнеться Різдвяний піст. Спеціально для віруючих ми маємо чудові поради для пісного меню.
Посада за новим календарем для українців триватиме до ранку 25 грудня 2024 року.
Під час посту віруючі намагаються дотримуватися вказаних церковними канонами правил і заборон, які стосуються вживання в їжу тих чи інших продуктів.
На цей раз ми разом дізнаємося, як правильно організувати режим харчування на весь час посту з 15 листопада до 24 грудня включно.
Цей пост не найсуворіший, він близький до Петрова. Найголовнішими продуктами у ці 40 днів є різні види каш. Можна розділити харчування у період на цикли.
В цілому весь період Різдвяного посту ділиться на три основні цикли, кожен з яких відрізняється за раціоном. Суворіші заборони діють ближче до кінця посту.
Цикли Різдвяного посту:
- перший – з 15 листопада до 6 грудня;
- другий - з 7 грудня по 18 грудня;
- третій – з 19 грудня до 24 грудня.
З 15 листопада по 6 грудня. У понеділок можна їсти кашу, але без олії. У вівторок, четвер, суботу та неділю можна до раціону включати рибу. У середу та п'ятницю – сухоїдіння.
7 грудня – 18 грудня. У вівторок і четвер заборонено їсти рибу, а от гаряча їжа з додаванням олії дозволяється. В інші дні тижня правила харчування такі самі.
19 – 24 грудня. Ці дні Різдвяного посту є найсуворішими. У понеділок, середу та п'ятницю – сухоїдення. У вівторок і четвер можна вживати гарячу їжу, але без додавання олії, а ось у суботу та неділю можна додати олію.
У період Різдвяного святвечора 24 грудня їсти не можна до того моменту, поки на небі не з'явиться перша зірка, і вже після цього можна їсти сочиво.
У піст перед Різдвом є не лише обмеження в їжі, а й кожній людині важливо щиро покаятися у своїх думках та вчинках.
Раніше ми повідомляли, що на порозі церкви на вас чекають прокляття: 9 правил, які допоможуть вам захиститися.