Запорізька область готується до обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури та блекаутів
Запорізька область готується до обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури та блекаутів

Запорізька область готується до обстрілів обʼєктів критичної інфраструктури та блекаутів

Опалювальний сезон у Запоріжжі та на підконтрольній Україні території може бути надважким. Влада готується до тривалих блекаутів та пошкоджень обʼєктів критичної інфраструктури внаслідок ворожих атак.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі ОВА сказав директор Департаменту житлово-комунального господарства Запорізької ОВА Віталій Литвиненко, передає кореспондент Укрінформу.

«Основні ризики проходження опалювального сезону - це враження об'єктів енергетики, які вже відбулись і які ворог може ще нанести. Всі ми знаємо, що країна-агресор цілеспрямовано руйнує обʼєкти цивільної інфраструктури, в тому числі обʼєкти енергетики. Основні завдання й обласної влади, і громад, і підприємств - фізичний захист об'єктів критичної інфраструктури та забезпечення їх альтернативними джерелами енергетики (генераторами та когенераційними установками). Всі мають плани дій на випадок надзвичайних ситуацій», - сказав посадовець.

За його словами, на сьогодні всі об'єкти житлово-комунального господарства та соціальної сфери технічно готові до початку опалювального періоду. Це 203 котельні, 445 об'єктів соціальної сфери та більше ніж 3500 багатоквартирних будинків. Всі заклади охорони здоров'я забезпечені генераторами, громади мають понад 2000 генераторів.

Проте, всі готуються до того, що світла може не бути тривалий час.

«На початку війни, у 2022 році був блекаут і перерва в наданні послуг теплопостачання максимально становила 4 години. Зараз додатково залучаються когенераційні установки і генератори великої потужності, і це має забезпечити проходження опалювального сезону. Генератори є в усіх закладах охорони здоров’я. Є плани дій на випадок блекаутів, пошкодження закладів. Всі розуміють, куди заклади можуть релокуватись», - сказав Литвиненко.

Щодо когенераційних установок, то їх допомагають придбати UNICEF, UNDP, уряд Нідерландів. Станом на зараз в місті ще не встановлена жодна. Цей процес триває.

Розпочати опалювальний сезон в Запоріжжі планують 31 жовтня. За словами генерального директора Концерну "Міські теплові мережі" Сергія Астапенкова, зараз готується відповідне рішення міської ради. В місті підготовлено 54 котельні, 53 насосні станції та центральні теплові пункти.

Як повідомляв Укрінформ, ворог неодноразово бив по обʼєктах критичної інфраструктури у Запорізькій області, зокрема було пошкоджено ДніпроГЕС. У місті вводились графіки погодинних відключень.

Фото ілюстративне

Джерело матеріала
loader
loader