В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування»
В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування»

В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування»

У Києві презентували проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування», що охоплює 22 міські громади з 10 областей України.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Від імені Міністерства розвитку громад та територій України дякую нашим партнерам за підтримку, співпрацю та впровадження дуже важливих ініціатив саме сьогодні. Тільки разом, тільки таким широким фронтом ми зможемо протистояти ворогові. Сьогодні перші відібрані проєктом громади стануть пілотними в започаткованому Альянсі доброчесності. Це важлива ініціатива, і вона має бути масштабована. Особливо на ті громади, де відбуватиметься процес відбудови, а також на ті громади, які мають спроможні бюджети», - зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад та територій України Олексій Кулеба.

В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування» - Фото 1

Посадовець підкреслив, що проєкт впроваджується передусім задля зміцнення довіри громадян.

«Сьогодні наше ключове завдання - це зниження корупційних ризиків, а відтак протидія внутрішнім небезпекам. Під час повномасштабної війни це не менш важливий фронт, який ми маємо тут, всередині країни, гідно тримати всі разом. Боротьба з корупцією – це питання національної безпеки всієї держави», - сказав він.

Водночас міністр наголосив, що прозорість дій та рішення місцевих та регіональних влад стане зміцненням євроінтеграційних позицій. За його словами, Альянс доброчесності громад може стати складником зобов'язань України перед ЄС.

В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування» - Фото 2

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк зауважила, що запущена програма має потенціал до трансформації, зокрема її можна привести до європейських та міжнародних стандартів за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Великої Британії. За словами дипломатки, завдяки впровадженню стандартів місцеві громади краще оперуватимуть коштами платників податків і, як наслідок, надаватимуть кращі послуги.

«Ми захоплюємося вами, і з 2014 року ми з гордістю підтримуємо децентралізацію України – одну з найбільш трансформаційних реформ, що привела до створення понад 400 місцевих громад. Ця реформа надає повноваження громадам встановлювати власні пріоритети, що доводить, що Україна – це все, чим не є путінська корумпована автократія», – зауважила Брінк.

В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування» - Фото 3

Заступниця керівника проєкту Юлія Єсмуханова поінформувала, що Альянс доброчесності місцевого самоврядування стартував у рамках проєкту сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity).

«Разом із донорами ми визначили 10 областей за наступним принципом: обирали ті області, які найбільш постраждали від військових дій, або ті, що мають багато переселенців. У цих областях ми обирали міські громади, які мають більш як 25 тисяч населення, і запрошували їх до нашого конкурсу. Отже, серед 75 громад ми обрали 22 міські громади, представлені сьогодні тут», - пояснила вона.

За словами Єсмуханової, Альянс доброчесності наразі фокусуватиметься на п'ятьох треках. Серед них - оцінка корупційних ризиків та розробка планів покращення доброчесності, перегляд регуляторних актів для забезпечення прозорих правил для бізнесу, який працює в громаді. Також йдеться про співпрацю з громадами інших країн та міжнародними фінансовими інституціями, підвищення спроможності антикорупційних уповноважених й ІТ-аудит, спрямований на впровадження нових цифрових рішень чи покращення наявних.

В Україні стартував проєкт «Альянс доброчесності місцевого самоврядування» - Фото 4

«У межах оцінки корупційних ризиків ми обрали на перший рік співпраці з громадами п'ять секторів, в яких ми будемо проводити цю оцінку. Це - управління нерухомим комунальним майном, архітектура та містобудування, публічні закупівлі, земля й управління відбудовою інфраструктури. У цих секторах ми проведемо детальну оцінку корупційних ризиків і потім разом з громадою будемо розробляти плани покращення доброчесності, які стануть дорожніми картами нашої співпраці», - додала експертка.

Ініціатива має на меті впродовж п'яти років об'єднати 80 громад задля підвищення доброчесності серед органів місцевого самоврядування. Цьогоріч пілотними стали міські громади з Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Хмельниччини, Вінниччини, Київщини, Кіровоградщини, Дніпропетровщини, Полтавщини, Черкащини.

Як повідомляв Укрінформ, до Єдиного порталу повідомлень викривачів приєдналося понад 7,5 тисячі організацій та надійшло понад 4 тис. повідомлень.

Джерело матеріала
loader
loader