Замість ниток стафілококи і ентерококи: на Волині жінка "вишиває" бактеріями
Замість ниток стафілококи і ентерококи: на Волині жінка "вишиває" бактеріями

Замість ниток стафілококи і ентерококи: на Волині жінка "вишиває" бактеріями

Замість полотна вишивальниця використовує хромогенне середовище, а різні бактерії відповідають за різні кольори. Жінка спочатку малює ескіз, а вже потім береться за мікроорганізми, які мають лягати чітко по лініях.

Лікарка-мікробіолог з Волині перемогла на всеукраїнському конкурсі мікробіологів. Вона вразила суддів своїми "вишитими" роботами, де замість муліне використала бактерії. Про це розповідає ТСН.

Так, мікробіолог Руслана Таранюк, яка керує відділенням мікробіології у одному з медичних закладів Луцька, вразила журі своєю оригінальністю. Вона створила кольорову вишивку мікроорганізмами.

Мікробіолог Руслана Таранюк

Замість полотна вишивальниця використовує хромогенне середовище, а замість ниток — бактерії. Кожна — відповідає за певний колір. Наприклад, в якості чорного кольору науковиця використовує збудник сальмонели.

"Насичений жовтий – це золотий стафілокок, зелений – це ентерокок", — розповіла про свою роботу науковиця.

Такі незвичні вишивки — результат довгих років досліджень, оскільки пані Руслана з колегами визначають збудника хвороб вагітних і немовлят та ідентифікують групу бактерій завдяки чому лікарі підбирають для дитини найбільш дієвий антибіотик.

Те, що у "вишивці" виглядає блідо-рожевим, у реальному житті загрожує немовлятам менінгітами та пневмоніями.

Вишиті бактеріями роботи науковиці

Колеги відзначають ювелірну роботу своєї керівниці.

"Руслана Ярославівна залишалася навіть і в свій вільний час. Це такі виважені рішення мають бути, точність рухів", — каже бактеріологиня Ірина Куровець.

Як розповіла жінка, ідея створити "вишивку" бактеріями виникла в неї давно.

"У нас вишиває кілька поколінь, вишивала прабабуся, вишивали бабусі, дві мої доньки", — каже Руслана Таранюк.

Науковиця пояснює, що працювати з мікроорганізмами не легко, оскільки вони "неслухняні".

Вона спочатку малює ескіз, а вже потім береться за мікроорганізми, які мають лягати чітко по лініях. І це дуже клопітка робота.

"Наша рука не повинна дрогнути. Щоб чітко прицільно ми взяли одну колонію", — каже науковиця.

Кольори проявляються не одразу – спершу це просто прозорі смужки. І якщо деяким бактеріям для дозрівання достатньо години, іншим – треба декілька діб.

Нагадаємо, що раніше експрем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон позував у вишиванці з вишитим біля серця орнаментом у формі карти України в синьо-жовтих кольорах.

Джерело матеріала
loader