У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира
У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира

У Колегіум Новум Ягеллонського університету в польському Кракові 27 жовтня урочисто відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира Хрестителя Київської Русі, заснованої та очолюваної професором згаданого вишу Володимиром Мокрим.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Генеральне консульство України у Кракові.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 1

Ведучими ювілейної церемонії були Юлія Перегуда та Францішек Ничик. З промовами виступили голова Фундації В.Мокрий та його заступник П.Ничик.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 2

Генеральний консул України в Кракові Вячеслав Войнаровський на церемонії звернувся до проводу та членів Фундації, а також запрошених гостей із вітальною промовою.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 3

Також дипломат вручив проф. В.Мокрому подяку ГКУ в Кракові за його вагомий, багаторічний, особистий внесок у популяризацію науки, історії, традицій, культурно-мистецької спадщини України, а також збереження української національної ідентичності за кордоном і активну діяльність, спрямовану на розвиток та зміцнення українсько-польських відносин.

Привітав Фундацію з ювілеєм і голова Об'єднання українців Польщі Мирослав Скірка, який особисто прибув з цієї нагоди до Кракова з Варшави. Вітальну адресу надіслав і президент Кракова Александр Мішальський.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 4

У рамках святкування відбувся показ фільму «Вітчизна з літер» Олега Алексійчука та Кшиштофа Кшижановського, присвяченого 35-літтю Фундації.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 5

Окрасою заходу стали музичні виступи: співачки та бандуристки Зоряни Грибовської, солістки Вікторії Шаманської, піаністки Ольги Цимбалюк, камерного хору «Осанна» Греко-Католицької парафії Воздвиження Чесного Хреста в Кракові під керівництвом Олександри Михайленко, які в рамках мистецької частини виконали твори: А.Кос-Анатольського, Д.Бортнянського, М.Скорика, Б.Лятошинського, В.Кваснєвського, М.Жербіна, Є.Лавинецького, К.Стеценка та ін.

У Кракові відзначили 35-ліття діяльності Фундації св. Володимира - Фото 6

В урочистостях взяв участь Протоієрей – Декан Краківсько-Криницький і настоятель церкви Воздвиження Чесного Хреста Української греко-католицької церкви у Кракові о.Петро Павліще, голова Краківського кола ОУП Андрій Олійник, а також представники регіональних органів влади міста та воєводства, української громади Кракова, академічної спільноти, духовенства різних конфесій, діячі культури та мистецтва й широкого кола громадськості.

Фундація св. Володимира Хрестителя Київської Русі була зареєстрована в Міністерстві культури і мистецтва Польщі 21 червня 1989 року, а мета її створення – розвиток і популяризація української науки та культури в Польщі, а також діяльність направлена на польсько-українське поєднання.

Одним із наріжних каменів для створення цієї української громадської організації в Кракові була нагорода, отримана проф. В.Мокрим у 1987 році від Фундації Папи Римського Івана Павла ІІ за суспільно-моральну діяльність на ниві польсько-українського порозуміння і зближення, а також важливі наукові досягнення, які показують християнське коріння української культури.

Історичною подією було особисте відвідання Папою Римським Іваном Павлом ІІ 09 червня 1997 року садиби Фундації св. Володимира Хрестителя Київської Руси на вул. Канонічній 15, де відбулась його зустріч з українською громадою Кракова.

Упродовж років своєї діяльності Фундація реалізувала значну кількість важливих проєктів та ініціатив за різними напрямками, зокрема: організація міжнародних наукових конференцій і студентських круглих столів та симпозіумів; видавнича діяльність «Швайпольт Фіоль»; реставрація ікон і цілих іконостасів; проведення виставок українського малярства, графіки, скульптури, мистецької фотографії, а також декоративно-ужиткового мистецтва; промоція українських видань через книгарню «Нестор»; проведення «Українських наукових четвергів», де науковці – українські вчені з Польщі, України та інших країн виступали з доповідями на теми української історії, культури, літератури та польсько-українських відносин у ХІ–ХХ ст.; презентація української кухні в ресторані «Український смак» та ін.

Ідейною кульмінацією Фундації св. Володимира є запроєктована проф. Юрієм Новосільским каплиця перших мучеників Київської Руси св. Бориса і Гліба, синів патрона Фундації св. Володимира Хрестителя.

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 120 річницю від дня заснування відзначив Український народний дім у польському Перемишлі, який є осередком культурної діяльності української громади.

Теги за темою
Польша
Джерело матеріала
loader