Трамп обіцяє мир в Україні без НАТО: представлено його план миру
Трамп обіцяє мир в Україні без НАТО: представлено його план миру

Трамп обіцяє мир в Україні без НАТО: представлено його план миру

Дональд Трамп, кандидат на посаду президента США, разом зі своїм кандидатом на пост віцепрезидента Джей Ді Венсом, презентували бачення шляхів до завершення війни в Україні. Як повідомляє Financial Times, їхній план зосереджений на оновленні Мінських угод 2014 та 2015 років, які, хоч і були спрямовані на збереження територіальної цілісності України, не змогли зупинити бойові дії на сході.

Перегляд Мінських угод

За словами одного з радників Трампа, їхня команда вважає, що оригінальні Мінські домовленості окреслили базові умови для збереження суверенітету України із визначенням автономних зон. Проте цього разу план передбачає введення жорстких механізмів контролю та покарань за порушення угоди. На думку республіканців, нові домовленості мають забезпечити дотримання умов з боку України та Росії під контролем європейських сил, а не НАТО чи ООН.

Один із провідних радників Трампа, Фред Флейц, заявив, що питання членства України в НАТО може бути відкладене на кілька років. На його думку, це допоможе створити умови для діалогу з Росією, залишаючи Україні можливість підтримувати свої територіальні претензії. Флейц стверджує, що остаточна угода, ймовірно, не буде досягнута доти, доки Путін залишається при владі.

Майк Волтц, експерт із національної безпеки та один із прибічників Трампа, запропонував використовувати зниження цін на нафту і газ як важіль тиску на Москву. На його думку, США можуть запустити стратегію зниження глобальних цін на енергоносії за допомогою експорту власних енергоресурсів, що серйозно вдарить по російській економіці. Такий підхід, втім, не вітається Саудівською Аравією, адже може призвести до падіння цін на нафту, що вплине й на їхні інтереси.

«Президент дуже добре розуміє, що таке важелі тиску, а у нас є величезні економічні важелі впливу на Росію. Першим кроком буде, за його словами: «Бурі, дитинко, бурі». Ви наповните світ дешевшою і чистішою американською нафтою і газом. Ви збиваєте ціну», – заявив Волтц, наголошуючи на важливості енергетичної стратегії у зовнішній політиці Трампа.

Прибічники Трампа згадують його попередні миротворчі ініціативи, такі як Авраамські угоди, підписані за його участі між Ізраїлем та ОАЕ, Бахрейном, Марокко і Суданом. За словами дипломата Річарда Гренелла, Трамп має навички й досвід, щоб посадити за стіл переговорів лідерів різних країн, і сподівається, що зможе зробити це й для Росії та України.

Теги за темою
НАТО Дональд Трамп
Джерело матеріала
loader