Основними джерелами інформації для більшості українців є Telegram-канали та YouTube
Основними джерелами інформації для більшості українців є Telegram-канали та YouTube

Основними джерелами інформації для більшості українців є Telegram-канали та YouTube

До основних джерел інформації більшість українців наразі відносять Телеграм-канали, сюжети в Ютубі, телемарафон, розповіді очевидців і офіційні сторінки та соцмережі держорганів влади.

Про це в Укрінформі під час презентації результатів соціологічного дослідження на тему: «Успіх чи ні? Як українці оцінюють реформу сектору правопорядку та підтримку з боку ЄС» сказав директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович.

Основними джерелами інформації для більшості українців є Telegram-канали та YouTube - Фото 1

«Щодо того, до яких джерел переважно звертаються українці, щоб отримати надійну та перевірену інформацію про події в Україні, то 47% українців (на першому місці) — сказали, що таким джерелом для них є канали у Телеграмі. Більше чверті — це сюжети в Ютубі, потім — телемарафон (21%), розповіді очевидців (19%), офіційні сторінки і соцмережі держорганів влади (19%), телеканали, що не входять у марафон (16%), українські інтернет-ЗМІ (15%), міжнародні ЗМІ (14%)», - сказав він.

За словами директора Соціологічної групи «Рейтинг», при цьому Телеграм опинився лише на другому місці після відповідей українців на питання, у яких джерелах інформації, на їхню думку, є найбільш поширеними фейки та дезінформація.

«Українець вигородив свій вибір Телеграму і назвав лише на другому місці канали у месенджерах, зокрема у Телеграмі, джерелом, де є найбільш поширені фейки. Так вважає лише 35%. Натомість половина (опитаних — ред.) назвала такими, (де найбільш поширені фейки і дезінформація — ред.), соцмережі — Фейсбук, Інстаграм», - заявив соціолог.

Антипович поінформував, що у відповідь на питання про серйозність проблеми дезінформації та фейкових новин в Україні абсолютна більшість — майже 90% українців — сказали, що це як мінімум серйозна, а як максимум — дуже серйозна проблема в Україні.

«Водночас, половина громадян України послуговується саме Телеграм-каналами, де вона (дезінформація — ред.) і є найбільш поширеною», - зауважив він.

Речниця Міністерства внутрішніх справ Мар’яна Рева закликала громадян послуговуватися офіційними джерелами інформації.

«І якщо ви все-таки обираєте для себе Телеграм, то, будь ласка, користуйтеся цією інформацією у тих Телеграм-каналах, які є верифікованими, там, де ми дійсно можемо говорити про надійну перевірену інформацію», - зазначила вона.

Заступник керівника департаменту з питань протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації при РНБО Кирило Вікторов сказав, що наразі Україна не налагодила якихось певних (визначених — ред.) відносин з офісом Телеграму.

«І зважаючи на це, ми у ЦПД пропонуємо - поки ця вся ситуація триває - розглядати Телеграм як інструмент, як можливість, щоб наповнювати наш інформпростір корисною для нас інформацією. Тобто поширювати там інформацію про реформи, проводити там певну роз’яснювальну роботу», - заявив Вікторов.

Представник ЦПД поінформував, що, відповідно до їхніх нещодавніх досліджень, українці є достатньо резистентними до дезінформації, до відкритих фейків, які походять з РФ, але і досі є чутливими саме для маніпуляцій.

«Тому ми пропонуємо використовувати Телеграм для наповнення нашого інформпростору корисною, правдивою інформацією, щоб якщо людина зацікавиться чимось, наприклад, у сфері правопорядку — щоб вона могла зайти у Телеграм і знайти для себе правдиву інформацію (щодо — ред.) тих чи інших реформ», - пояснив він.

Окремо Вікторов закцентував увагу на потребі у підвищенні рівня медіаграмотності громадян.

«Це має бути постійний процес. Усі мають розвиватися, розуміти, як працюють соцмережі, інтернет, як узагалі працює держава, відкривати для себе певні нові горизонти. І це якраз допоможе державі захиститись від деструктивних інформвпливів з боку інших держав», - вважає представник ЦПД.

Загальнонаціональне опитування громадської думки провела Соціологічна група «Рейтинг» на замовлення Консультативної місії ЄС в Українів період з 24 по 29 вересня 2024 року. Вибірка склала 2000 респондентів, що представляють доросле населення України (за винятком тимчасово окупованих територій та територій, на яких відсутній український мобільний зв’язок). Похибка становить не більше 2,2% з довірчою ймовірністю 0,95.

Опитування проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефонні інтерв’ю із застосуванням комп’ютера).

Як повідомлялося, голова Національної ради України із питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим’юк сказала, що в Україні наразі не йдеться про повну заборону популярної соцмережі Телеграм, але його потрібно регулювати.

Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader