Дослідження показало, скільки зброї Росія закупила у КНДР
Дослідження показало, скільки зброї Росія закупила у КНДР

Дослідження показало, скільки зброї Росія закупила у КНДР

КНДР поставила Росії зброю на мільярди доларів.

Як передає "Хвиля", про це повідомив німецький Фонд Фрідріха Наумана.

В оприлюдненому 28 жовтня повідомленні фонду з посиланням на результати власного дослідження йдеться про те, що з початку повномасштабної війни РФ проти України КНДР направила Москві зброю на суму від 1,7 мільярда до 5,5 мільярдів доларів.

Там зазначають, що доходи Пхеньяну від військової співпраці з Росією можуть збільшитися на сотні мільйонів доларів, якщо у війні проти України будуть задіяні північнокорейські війська.

Китай. Росія. КНДР
Китай. Росія. КНДР

Однак точна оцінка обсягів північнокорейських поставок зброї Росії неможлива, оскільки влада в Пхеньяні не публікує дані про експорт озброєнь. Південнокорейські спецслужби у своїх звітах при цьому спираються на дані супутникових знімків, отриманих в ході відстеження поставок КНДР морським шляхом.

Виходячи з цих даних, Пхеньян постачає Росії головним чином артилерійські снаряди та ракети малої дальності.

"Війна в Україні погіршила ситуацію з безпекою у Східній Азії. Росія та Північна Корея докладають зусиль, щоб дестабілізувати міжнародний порядок", - наголосив голова південнокорейського відділення Фонду Фрідріха Наумана Фредерік Шпор (Frederic Spohr).

При цьому в ході дослідження під назвою "Партнер Путіна", яке провела Олена Гусейнова з південнокорейського Університету іноземних мов Хангук, було вивчено звіти розвідслужб, які були доступними секретними документами. А також вартість боєприпасів із більш ранніх операцій із продажу північнокорейської зброї.

Згідно з оцінкою південнокорейського Центрального банку, загальний обсяг ВВП Північної Кореї за 2023 рік становив у перерахунку 23 мільярди доларів. До того ж, останніми тижнями з'явилися повідомлення про можливе залучення північнокорейських військових у війні Росії проти України.

У НАТО підтвердили перекидання військ КНДР до Росії. А от у Пхеньяні заперечують відправлення солдатів до України.

Нагадаємо, делегація Південної Кореї візьме участь у нараді НАТО через дії армії КНДР в Україні.

Джерело матеріала
loader
loader