Андрій Жолдак поставить у Києві виставу «Дім» за власною п’єсою
Андрій Жолдак поставить у Києві виставу «Дім» за власною п’єсою

Андрій Жолдак поставить у Києві виставу «Дім» за власною п’єсою

Театральний режисер Андрій Жолдак поставить на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки виставу з символічною назвою «Дім» за пʼєсою, яку написав сам.

Про це Укрінформу повідомили в театрі.

Вистава стане першою постановкою, яку режисер здійснить на Батьківщині після 20-річної перерви.

«Виставу «Дім» я задумував давно. І звичайно, поставити її в Києві - місті, де народилися мої батьки, я і мої діти - було головною умовою. А тепер, коли Україна бʼється на смерть за своє майбутнє, мені важливо бути тут, і у цей лихий час сказати своє громадянське і художнє слово, поставити виставу разом з українськими акторами у театрі, який з перших днів війни знайшов у собі сили встояти і відродитись для життя і нових сенсів. Це буде вистава про мій Дім, про наш Дім і про сімʼю, адже всі випробування можна подолати, якщо це боротьба за правду і свободу», - розповів Жолдак.

В основі сюжету - історія трьох поколінь однієї родини, які мають пройти випробування миром і війною, щоб знайти свій дім.

Як сказав генеральний директор Національного театру імені Лесі Українки Кирил Кашліков, «Андрій Жолдак - це більше, ніж талановитий режисер, він сам - уособлення театру, який я люблю і ціную найбільше. Тому його повернення в Україну з новою виставою - це здійснення не тільки його, а й моєї мрії».

«Унікальний талант Андрія Жолдака полягає в умінні перетворити будь-який сюжет на гіпнотичний сеанс, де кожен глядач побачить власну історію трансформації. А дім - це більше, ніж територія, адреса, дах і стіни, це енергія сили, яка допомагає вижити. І кожен з нас, я впевнений, відчув це на собі», - зазначив продюсер режисера Олег Кохан.

Він додав, що за ці роки Жолдак, відомий своїми сміливими експериментами з класичними творами, жанрами і формами, поставив вистави у багатьох європейських театрах - у Франції, Німеччині, Нідерландах, Швейцарії, Румунії, Швеції, Фінляндії, Чехії, Грузії, Словаччині та інших. І завжди, в якій би країні не працював режисер, на всіх його афішах написано - «Андрій Жолдак. Україна». Після початку ж повномасштабного вторгнення його виходи на сцену з українським прапором стали ще одним підтвердженням національної ідентифікації митця. Але він мріяв повернутися і поставити виставу в Україні, про що зазначив під час свого майстер-класу в Києві напередодні повномасштабного вторгнення.

Премʼєра вистави «Дім» на сцені Національного академічного драматичного театру імені Лесі Українки запланована на 2025 рік.

Як повідомлялось, Андрій Жолдак – український театральний режисер. Заслужений діяч мистецтв України, лауреат низки відзнак міжнародних театральних фестивалів, а також премії ЮНЕСКО (2004). Кавалер ордена «За заслуги» III ступеня (2009). Ставив вистави у 9 країнах. У 2002 році очолив Харківський драматичний театр імені Тараса Шевченка і за три роки роботи в ньому зажив слави режисера-новатора. З 2006 року Жолдак проживає у Німеччині, проте позиціонує себе як український режисер. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну він зняв своє ім'я з усіх російських опер та вистав, які колись ставив.

Фото з відкритих джерел

Джерело матеріала
loader