Вчені виявляють нові таємничі об’єкти за межами Сонячної системи
Вчені виявляють нові таємничі об’єкти за межами Сонячної системи

Вчені виявляють нові таємничі об’єкти за межами Сонячної системи

Телескоп Subaru виявив нові об’єкти за межами відомого поясу Койпера, що свідчить про більш складну структуру на краю Сонячної системи. Це відкриття може змінити наше розуміння формування планет і стимулювати пошуки життя за межами Землі.

Використовуючи телескоп Subaru для спостереження за зовнішньою частиною Сонячної системи, астрономи виявили нові об’єкти в регіонах, де їх раніше не очікували. Ці нещодавно знайдені тіла, ймовірно, належать набагато більшій популяції, яку ще належить відкрити. Це відкриття має значні наслідки для нашого розуміння структури та історії Сонячної системи. Зокрема, це свідчить про те, що Сонячна система може мати більше схожості з іншими планетними системами, ніж вважалося раніше, що може вплинути на триваючий пошук життя за межами нашої Сонячної системи.

Телескоп Subaru проводив спостереження зовнішньої частини Сонячної системи, щоб допомогти космічному кораблю NASA New Horizons, першій місії, яка спостерігала пояс Койпера на зовнішньому краю Сонячної системи за межами Нептуна під час прольоту через нього.

Телескоп Subaru шукав цікаві об’єкти пояса Койпера (KBO) для New Horizons, щоб спостерігати зблизька ще до запуску космічного корабля у 2006 році. Ці триваючі спостереження вже виявили 263 KBO. Серед них 11 об’єктів розташовані за прийнятою межею поясу Койпера.

Відкриття можливого нового класу об’єктів

Останніми роками з’являється все більше доказів існування об’єктів за зовнішньою межею відомого поясу Койпера, але це дослідження важливе тим, що велику кількість об’єктів, знайдених у відносно невеликій зоні пошуку, не можна відкидати як випадковість або хибні спрацьовування. 11 об’єктів, виявлених цього разу, здається, представляють новий клас об’єктів, що обертаються в «кільці», відокремленому від відомого поясу Койпера порожньою «щілиною», де знайдено дуже мало об’єктів. Цей вид кільцевої та щілинної структури було добре задокументовано на околицях багатьох планетних систем, що зароджуються, за допомогою радіотелескопів ALMA (Atacama Large Millimeter/submilimeter Array) у Чилі.

Доктор Фумі Йошіда (Університет наук про здоров’я на виробництві та навколишньому середовищі; Дослідницький центр вивчення планет, Технологічний інститут Чіба) коментує можливість появи другого кільця KBO за межами відомого: «Якщо це буде підтверджено, це буде велике відкриття. . Первинна сонячна туманність була набагато більшою, ніж вважалося раніше, і це може мати наслідки для вивчення процесу формування планет у нашій Сонячній системі».

Розподіл відстаней об’єктів поясу Койпера, відкритих HSC на телескопі Subaru
Розподіл відстаней об’єктів поясу Койпера, відкритих HSC на телескопі Subaru. По горизонтальній осі відкладено відстань від Сонця до об’єктів, виміряну в астрономічних одиницях (au; 1 au — відстань між Землею та Сонцем). Вертикальна вісь відображає кількість об’єктів. Зверніть увагу на зменшення кількості об’єктів між приблизно 55 а.е. і 70 а.е. Про такий розрив не повідомлялося в інших спостереженнях. Авторство: Уеслі Фрейзер

Доктор Вес Фрейзер з Національної науково-дослідної ради Канади, один із дослідників наукової групи місії New Horizons і провідний автор дослідження, пояснює: «Довгий час пояс Койпера нашої Сонячної системи здавався дуже маленьким у порівнянні з багатьма іншими планетними системами. , але наші результати свідчать про те, що ця ідея могла виникнути просто через упередження спостережень». Він додає: «Тож, можливо, якщо цей результат підтвердиться, наш пояс Койпера не такий вже й малий і незвичайний порівняно з тими, що оточують інші зірки».

Більш широкий вплив на пошук життя

Нашим пошукам життя у Всесвіті заважає той факт, що ми маємо лише один підтверджений приклад планети, де виникло життя: Земля в Сонячній системі. На одному лише прикладі ми не можемо визначити, які особливості були важливими для появи життя, а які несуттєвими. Тому все, що ми можемо зробити, щоб виключити можливу передумову, наближає нас до пошуку справжніх передумов для життя.

Якщо буде підтверджено, що Сонячна система утворилася з сонячної туманності, яка була набагато більшою, а тому набагато менш незвичайною, ніж ми думали, це не тільки виключає «маленьку батьківську туманність» зі списку можливих передумов, це значно збільшує можливості пошуку інша планетарна система, яка відповідає всім справжнім передумовам для життя, таким чином збільшуючи ймовірність виявлення інопланетного життя.

Новаторське відкриття та майбутні перспективи

Головний дослідник місії New Horizons д-р Алан Стерн каже: «Це новаторське відкриття, яке відкриває щось несподіване, нове та захоплююче у віддалених куточках Сонячної системи; це відкриття, ймовірно, було б неможливим без можливостей світового рівня телескопа Subaru».

Кількість і розподіл об’єктів на межі Сонячної системи є питанням для майбутнього вивчення. Але принаймні результати телескопа Subaru показують, що нові відкриття чекають у тому, що вважалося холодною, порожньою, нудною порожнечею за відомим поясом Койпера.

Джерело матеріала
loader
loader