В Узбекистані проходять парламентські вибори
В Узбекистані проходять парламентські вибори

В Узбекистані проходять парламентські вибори

В Узбекистані у неділю, 27 жовтня, розпочалися вибори до Законодавчої (нижньої) палати парламенту та місцевих кенгашів (рад).

Про це повідомляє Report, передає Укрінформ.

Голосування почалося о 08:00 за місцевим часом.

Вибори проводяться за оновленим законодавством. Зокрема, відтепер жінки мають становити щонайменше 40% від кількості висунутих партіями кандидатів у депутати. Також для обрання депутатом достатньо отримати голоси відносної більшості виборців: кандидата вважають обраним, якщо він набере більше голосів, ніж інші кандидати у виборчому окрузі, після чого зникає потреба проведення повторного голосування.

Виборцям буде доступна інформаційна система E-saylov, яка надаватиме статистичну інформацію про виборців, виборчі дільниці та кандидатів у депутати через інтерактивні карти.

Вибори в Узбекистанівперше проводяться за змішаною виборчою системою - мажоритарною та пропорційною. Зі 150 депутатів половину обиратимуть до нижньої палати шляхом голосування за окремі партії, інші 75 кандидатів обиратимуться в індивідуальному порядку, і всі вони були висунуті п'ятьма зареєстрованими партіями Узбекистану.

Загалом зареєстровано 375 кандидатів, висунутих в одномандатних округах, а також 500 кандидатів за партійними списками. Право висування кандидатів мають лише партії.

На виборах присутні понад 1 000 міжнародних спостерігачів.

Як зазначає Reuters, 37-мільйонний Узбекистан має тісні економічні зв'язки з Росією, де працюють мільйони узбецьких трудових мігрантів. Але Ташкент зберігає нейтралітет у російсько-українській війні і заявляє, що дотримується західних санкцій проти Москви.

Як повідомляв Укрінформ, 26 жовтня у Грузії відбулись парламентські вибори. За даними ЦВК, партія влади «Грузинська мрія – Демократична Грузія» отримала 54,273%.

Джерело матеріала
loader