В Індонезії почалося виверження одного з найактивніших вулканів
В Індонезії почалося виверження одного з найактивніших вулканів

В Індонезії почалося виверження одного з найактивніших вулканів

Один з найактивніших вулканів Індонезії почав вивергатися в неділю, щонайменше тричі викинувши стовпи попелу.

Про це повідомляє АР, передає Укрінформ.

Вулкан Марапі у провінції Західна Суматра відомий раптовими виверженнями - їх важко передбачити, оскільки вони не викликаються глибинним рухом магми, яка спричиняє підземні поштовхи, що реєструються на сейсмічних моніторах.

За словами співробітника Центру вулканології небезпеки Індонезії Ахмада Ріфанді, вулкан випустив хмари гарячого попелу на висоту 2 000 метрів, які поширилися на кілька миль, засипавши довколишні села і міста товстим шаром вулканічних залишків. Повідомлень про жертви не надходило.

За словами Ріфанді, вулканвисотою майже 2900 метрів залишається на другому із чотирьох рівнів тривоги з січня, що забороняє альпіністам і жителям сіл перебувати в радіусі 3 кілометрів від гирла кратера через можливе виверження лави.

Нинішнє виверження сталося через п'ять місяців після того, як мусонні дощі спровокували зсув бруду і холодної лави з гори Марапі, внаслідок чого річки вийшли з берегів. Повінь пронеслася через гірські села і змела десятки будинків та спричинивши загибель 67 осіб.

Індонезія, архіпелаг з населенням 282 мільйони людей, схильна до землетрусів і вулканічної активності, оскільки розташована вздовж «Вогняного кільця» - підковоподібної серії сейсмічних розломів навколо Тихого океану.

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня на Філіппінах поблизу столичного регіону сталося виверження вулкана Тааль, який викинув у повітря стовп пари висотою понад 2 кілометри.

Фото: AA

Джерело матеріала
loader