Нова технологія дозволить отримувати енергію майже скрізь і замінить атомні станції
Нова технологія дозволить отримувати енергію майже скрізь і замінить атомні станції

Нова технологія дозволить отримувати енергію майже скрізь і замінить атомні станції

Як пише портал ECOticias, останні досягнення в галузі систем EGS можуть зробити геотермальну енергію доступнішою. Геотермальну енергію традиційно добувають у регіонах, багатих на природні гарячі джерела.

Що таке EGS та як це працює

Через географічні обмеження традиційних методів тільки 0,5% міжнародної відновлюваної енергії надходить із геотермальних джерел. Проте технологія EGS може дозволити видобувати енергію практично скрізь.

Enhanced Geothermal Systems (EGS) – це сучасна технологія для видобутку геотермальної енергії, яка дає змогу отримувати тепло навіть у регіонах без природних гарячих підземних вод.

Традиційна геотермальна енергетика вимагає доступу до термальних вод чи парових джерел, але EGS дозволяє створити штучний резервуар тепла, бурячи свердловини у гарячі гірські породи глибоко під землею, куди потім закачується вода.

Нова технологія дозволить отримувати енергію майже скрізь і замінить атомні станції - Фото 1
Що таке EGS / Фото cowi.com

Ця технологія використовує метод гідравлічного розриву пласта, який також застосовується у нафтовій і газовій промисловості для створення штучних водойм у гарячих породах глибоко під землею.

У процесі EGS вода закачується в пласти гарячих порід, нагріваючи їх до температур, що перевищують 200 градусів Цельсія. Потім нагріта вода спрямовується в зовнішнє середовище через альтернативну свердловину, де вона може бути використана для виробництва електроенергії за допомогою турбін.

Завдяки цьому геотермальну енергію можна буде отримувати на більшій кількості об'єктів, ніж будь-коли.

Атомна енергія може відійти в минуле

За даними Міністерства енергетики США, до 2050 року геотермальні джерела могли б забезпечити енергією до 260 мільйонів будинків у США.

Це джерело енергії повністю поновлюване, стабільне і не викидає вуглекислого газу. Це робить його надійною альтернативою атомній енергії та, за словами, деяких експертів, може перевершити атомну енергію за обсягом виробництва.

Нова технологія дозволить отримувати енергію майже скрізь і замінить атомні станції - Фото 2
Атомна енергетика може відійти в минуле / Фото Zoonar.com

Водночас існують і побоювання щодо технології EGS. Річ у тім, що буріння глибоко під землею є дорогим і технічно складним. Також, це може мати екологічні наслідки, включно з невеликими землетрусами та проблемами з водопостачанням у посушливих регіонах.

Геотермальна енергія найбільш популярна в країнах із високою геотермальною активністю, серед яких Ісландія і США. В Ісландії близько 90% будинків обігріваються за допомогою геотермальної енергії.

Водночас США є найбільшим виробником геотермальної електроенергії у світі.

Джерело матеріала
loader