Мають давню історію: 24 забуті українські імені для хлопчиків і дівчаток
Мають давню історію: 24 забуті українські імені для хлопчиків і дівчаток

Мають давню історію: 24 забуті українські імені для хлопчиків і дівчаток

LifeStyle24 зібрав добірку забутих чоловічих і жіночих імен, які вражають своїм походженням. Цей матеріал знадобиться майбутнім батькам доньок і синів.

Добірка забутих чоловічих імен

Ждан – це слов'янське ім'я, яке перекладається як "жданий" та "очікуваний".

Капітон – походить від латинського слова caput, яке трактується як "голова".

Каленій – утворене від давньогрецького імені Каленик, що означає "гарний переможець". Також це ім'я пов'язують із назвою хліба з калиновими ягодами – калеником.

Харитон походить з Давньої Греції та трактується як "милосердний" та "любий". Це ім'я пов'язують з міфологією, а саме з грецькими харитами – богинями чарівності й краси.

Євсій – це ім'я має давньогрецьке походження та трактується як "благочестивий". Доволі часто так називають вірян, які сповідують християнство.

Митрофан – походить від давньогрецького імені Метрофанес, що означає "матір'ю явлений". У давнину так часто називали селян.

Марко – за однією з версій, це ім'я походить від латинського слова marceo, що означає "почуватися слабким, в'ялим". Водночас воно може бути утворене від Marcus, що трактується як "молоток"або "присвячений Марсу".

Мусій – походить від імені Мойсей і має давньоєврейське коріння.

Тодир – один з варіантів імені Теодор, що перекладається з грецької мови як "подарований Богом"

Наум – походить з давньоєврейської мови та трактується як "той, хто втішає". Це ім'я також згадується у Біблії. Наум був пророком, який передбачив сувору долю міста Ніневія.

Калістрат – ім'я давньогрецького походження, що означає як "прекрасний воїн".

Демко – походить від імені Даміан або Дем'ян.

Забуті чоловічі іменаЗабуті чоловічі імена / Фото Freepik

Добірка забутих жіночих імен

Оріана – має коріння у давній українській міфології. Це також назва країни орачів, тому трактується як "оріянська жінка". Водночас у римській міфології так звали богиню ранкової зорі.

Мокрина – має українське коріння та походить від слова "мокрий". У давнину його власницею була свята Макрина – покровителька осені. Це ім'я вважається рідкісним, бо про нього майже не згадують, окрім як у релігійному контексті.

Фросина – походить від давньогрецького імені Єфросинія, яке означає "радість" або "веселощі".

Тереса – походить від імені Тереза. За однією з версій, воно утворене від дієслова "терізо" та трактується як "жати".

Лукина – жіноча форма від римського Lucinus та означає "світло".

Орислава – ім'я складається з двох частин: "ор" і "слава", тому перекладається як "Ярина слава" або "та, що славиться своєю величчю".

Текля – це ім'я має давньогрецьке походження та означає "Божа слава" або "досконалість". Воно було популярним у XX століття серед українських селянок.

Харитина – походить з Давньої Греції та означає "граційна" або "витончена".

Єсенія має слов'янське коріння та трактується як "народжена восени".

Маїна – має кілька версій походження: перша – з латинської мови, де означає "народжена в травні", друга – з грецької міфології та утворене від імені богині родючості Маї.

Мелашка – ім'я походить з Давньої Греції та означає "темна, чорна". Цей варіант є однією з форм імені Меланія, який наразі можна частіше почути серед українок.

Юстина – має латинське походження та означає "справедлива".

Забуті жіночі іменаЗабуті жіночі імена / Фото Freepik

Які ще є забуті українські імена

Ім'я Чаруня має слов'янське походження та означає "та, хто має чари". Наші предки доволі часто так називали своїх дітей, але у сучасному світі цей варіант не є популярним. Водночас значення такого імені пов'язане зі словом "чарівний", тому наділяє своїх носіїв особливими якостями.

Ім'я Маруня утворене від чоловічого – Марун, яке перекладається з перської мови як "коричневий". На початку XX століття так доволі часто називали дівчат, втім, наразі власниць цього імені налічується дуже мало.

Ім'я Всеволод має слов'янське походження та трактується як "той, що володіє світом".

Джерело матеріала
loader
loader