Китайські хакери намагалися зламати телефони Трампа, Венса та членів штабу Гарріс, – AP
Китайські хакери намагалися зламати телефони Трампа, Венса та членів штабу Гарріс, – AP

Китайські хакери намагалися зламати телефони Трампа, Венса та членів штабу Гарріс, – AP

Хакери, пов'язані з урядом Китаю, провели операцію, націлену на телефони кандидата в президенти США Дональда Трампа, його соратника Джеймса Ді Венса та людей, пов'язаних із демократкою Камалою Гарріс.

Як передає "Хвиля", про це заявило агентство Associated Press, посилаючись на анонімні джерела, знайомі з цим питанням.

Мішенню хакерів стали політики з обох партій США, а також високопосадовці адміністрації Джо Байдена.

За словами співрозмовників, поки що незрозуміло, до яких саме даних у хакерів міг бути доступ, звичайно, якщо їм вдалося його отримати. Чиновники США продовжують розслідування.

При цьому Федеральне бюро розслідувань США не назвало жодної з потенційних цілей китайських хакерів, проте повідомило, що розслідує "несанкціонований доступ до комерційної телекомунікаційної інфраструктури з боку суб'єктів, пов'язаних із Китайською народною республікою".

У ФБР зазначили, що урядові агентства США співпрацюють для зменшення наслідків цієї загрози та координують дії зі своїми партнерами в області, щоб зміцнити кіберзахист по всьому сектору комерційних комунікацій.

Неназвані американські чиновники висловили думку, що виборчі кампанії США були однією з численних цілей більшої операції з кібершпигунства, розпочатої КНР.

Однак на даний момент не зрозуміло, яку інформацію сподівався зібрати Китай, хоча Пекін протягом багатьох років брав участь у "широкомасштабних хакерських кампаніях", спрямованих на збір особистих даних американців та держслужбовців США, стеження за технологіями та корпоративними таємницями великих компаній та атаку інфраструктури США

До того ж, як вважають співробітники американської розвідки, Китай займає нейтральну позицію в президентських перегонах США і зосереджуються на менш важливих виборах, обираючи при цьому кандидатів і від республіканців, і від демократів, ґрунтуючись на їхніх позиціях з ключових питань для КНР, зокрема, з підтримки Тайваню.

Тим часом представник посольства КНР у Вашингтоні заявив, що відомство не знайоме з подробицями атак хакерів і не може коментувати їх, але при цьому чиновник стверджував, що Китай регулярно стає жертвою кібератак і виступає проти цього.

"Президентські вибори - це внутрішня справа Сполучених Штатів. Китай не має наміру і не втручатиметься у вибори в США. Сподіваємося, що американська сторона не висуватиме звинувачення на адресу Китаю на виборах", - сказав він.

У свою чергу, спікер передвиборної кампанії Трампа Стівен Ченг не надав жодних подробиць про китайську хакерську операцію, проте опублікував заяву, в якій звинуватив передвиборчу кампанію Харріс у "підбадьоренні іноземних противників", у тому числі КНР та Іран. Трамп під час заходу в Техасі не відповів на запитання про те, чи його телефон був зламаний Китаєм.

Нагадаємо, США прокоментували атаку Ізраїлю на Іран.

Джерело матеріала
loader