Державі повернули землі археологічного городища на Харківщині
Державі повернули землі археологічного городища на Харківщині

Державі повернули землі археологічного городища на Харківщині

Ділянку площею 5,5 га на Харківщині, де розташована пам’ятка археології - городище «Шеєрманівське» - повернули у власність держави.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Прокурори встановили, що у 1972 році рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради взято на державний облік об’єкт культурної спадщини – пам’ятку археології – городище «Шеєрманівське» («Люботинське»). Культурний шар памʼятки, площа якої складає 5,5 га, містить артефакти ранньої залізної доби», - йдеться у повідомленні.

Проте у 2004 році цю ділянку - всупереч її цільовому призначенню - було незаконно відведено в оренду приватному товариству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Крім того, у 2020 році її протиправно передали з державної у комунальну власність.

«Це порушення стало підставою для звернення прокурора до суду. Рішенням Господарського суду Харківської області прокуратурі відмовлено у позові. Харківська обласна прокуратура не погодилась з рішенням та оскаржила його в апеляційному порядку. Постановою Східного апеляційного господарського суду апеляційну скаргу прокурора задоволено», - повідомили в Офісі генпрокурора.

Така сама ситуація склалася і з пам’яткою археології «Поселення Валки-ІХ».

«У 2011 році наказом Міністерства культури України пам’яткуархеології «Поселення Валки-ІХ» внесено до Реєстру за категорією місцевого значення. Пам’ятка археології належить до черняхівської культури III-V століття, її площа сягає майже 9 га. У 2015-2016 роках в порушення законодавства фізичним особам передано у приватну власність земельні ділянки загальною площею понад 11 га для ведення особистого селянського господарства, що частково знаходяться в межах пам’ятки археології. Прокурори звернулись до суду з позовними заявами про повернення цих земель державі, які були задоволені», - розповіли в ОГП.

Наразі одне з рішень щодо ділянки площею 5,5 га набуло законної сили та реально виконано, додали у відомстві.

Загалом у 2024 році органи прокуратури Харківської області подали 10 позовів щодо земель історико-культурного призначення загальною площею 67 га. За цей період судами вже задоволено сім позовів цієї категорії.

Як повідомлялося, у травні у власність держави повернуто пам’ятку археології національного значення– Городище літописного міста Тихомель ІХ-ХІІІ століть, яке розташована на території Ямпільської громади Хмельницької області.

Теги за темою
Земля Історія
Джерело матеріала
loader