Військовий випадково зустрів побратима, якого оплакував два роки
Військовий випадково зустрів побратима, якого оплакував два роки

Військовий випадково зустрів побратима, якого оплакував два роки

Військові Андрій Мазур та Віталій Чорновол разом служили у 25 десантно-штурмовій бригаді. Під час бою Андрій побачив, як Віталія засипало землею. Тоді, каже, думав, що побратим не вижив. Про випадкову зустріч у чужому для обох місті чоловіки розповіли «Суспільному».

Андрій займається волонтерством, у Рівне приїхав, аби зібрати гроші побратимам. А Віталій місяць тому вдруге приїхав сюди на лікування.

«Це був штурм. Авдіївка. Тоді я його побачив і... Вже стільки часу минуло, я думав, що його немає. І так само він думав, що мене немає», – розповів ветеран Віталій Чорновол.

«Після того бою, на жаль, я його втратив. Я його не зміг знайти. А він, як виявилось, був присипаний землею. Насправді, я думав, що він загинув», – пригадав ветеран Андрій Мазур.

Віталій Чорновол
Віталій Чорновол
фото: «Суспільне. Рівне»

Вони разом обороняли Авдіївку весною 2022 року. Віталію 40, він родом з Умані, 50-річний Андрій – із Кам'янського.

«Дивлюсь, хтось іде. Думаю, іде якийсь кабан, напевно місцевий. А ж бачу – це він іде. І я, ну просто був в шоці! Скільки це? З квітня 2022 року ми просто не бачились. Це не пояснити. Знаючи, що побратима вже серед живих немає, а тут він ось – перед тобою. Вже стільки років пройшло. Обнялись, заплакали», – поділився Віталій Чорновол.

«Потрібно було бачити реакцію людей, які були навколо, коли ми побачились. Це неймовірні враження були! Напевно п'ять хвилин обіймались і не могли повірити, що зустрілися. Доля нас знову звела! Дуже радий, що він живий-здоровий», – додав ветеран Андрій Мазур.

«Я просто сів, не знав, що взагалі думати, що робити, казати. Бог є на світі. Надіюсь, що таких зустрічей буде багато. Закінчиться ця війна і всі хлопці будуть навічно закарбовані в пам'яті, в історії України», – підтвердив Віталій Чорновол.

Під час боїв на Донеччині, розповіли Андрій та Віталій, втратили багатьох побратимів.

Андрій Мазур
фото: «Суспільне. Рівне»

«У мене було багато друзів до 2014 року, а після 2014 року з'явилися побратими. Це набагато сильніше, аніж друзі, тому що побратим на передовій – це навіть більше, аніж брат. Познайомились у 25-й бригаді десантно-штурмовій. Для мене він – герой. Тому що людина, у якої троє дітей... Він міг просто залишитись вдома, сказати, що я багатодітний батько, але хлопець пішов захищати країну», – сказав Андрій Мазур.

«Ми здружилися, тому що у нас поклик «завжди перші», – додав Віталій Мазур.

Побратими обмінялися телефонами та збираються приїздити один до одного в гості.

Крім того, боєць 65-ї бригади 56 днів обороняв напівоточену позицію. Через щільність обстрілів і великі дистанції побратими, які мали б поміняти воїна, не доходили – дорогою отримували поранення. Відтак боєць вів війну з напарником удвох проти зграї російських штурмовиків.

Також розвідник із 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського Вадим із позивним Вадос зумів утекти з полону, повернутися до своїх і продовжити бій з окупантами.

Джерело матеріала
loader