У Європі оцінили, чи переживуть зиму без російського газу
У Європі оцінили, чи переживуть зиму без російського газу

У Європі оцінили, чи переживуть зиму без російського газу

Політики Європейського Союзу розходяться в думках щодо того, чи Росія повинна залишатися другим за величиною постачальником природного газу в Європі.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі Neue Zürcher Zeitung, пише BRIEFLY.

Останні два роки європейських політиків хвилювало питання щодо того, чи вистачить на зиму газу. Проте Георг Захманн із аналітичного центру Bruegel дає на зиму оптимістичний прогноз.

"Якщо все піде нормально, то наступної зими у Європи буде більш ніж достатньо газу", - пише він.

По-перше, Європа добре підготувалася – газові сховища у багатьох місцях практично повністю заповнені завдяки систематичним діям урядів. Вони останніми місяцями планомірно збільшували запаси. Їх має вистачити, щоб забезпечити країни Євросоюзу газом упродовж 2-3 зимових місяців.

По-друге, з початку енергетичної кризи попит на газ впав, оскільки багато домогосподарств та компаній скоротили споживання через високі ціни. Люди економили електрику, де тільки могли, і за потреби одягали теплі джемпери.

У Європі оцінили, чи переживуть зиму без російського газу - Фото 1

По-третє, Європа на даний момент меншою мірою залежить від постачання з однієї країни-постачальника. До основної причини цього відноситься поворот на користь ЗПГ. Як зазначається, після початку конфлікту в Україні багато країн швидко збудували додаткові термінали, на яких можна було розвантажувати скраплений природний газ. Оскільки він перевозиться на кораблях, Європа в принципі може купувати газ у будь-якій точці світу.

Однак ризики все ж таки існують. Наприклад, зростає значення трубопровідного газу з Норвегії, який зараз забезпечує третину всього європейського імпорту.

На думку експерта з енергетики Георга Захманна, малоймовірно, що норвезький уряд використовує постачання газу для проведення агресивної силової політики щодо європейців. Проте саботаж інфраструктури у Північному морі можливий.

Зараз постачання газу з Норвегії видаються стабільними. Зовсім інша ситуація складається з другим найбільшим постачальником – Росією.

При цьому, частка російського газу в імпорті ЄС залишається на рівні близько 20%. Австрія, Словаччина та Угорщина продовжують отримувати великі обсяги постачання з Росії. Значна частина газу транспортується транзитним маршрутом через Україну. Існує ризик скорочення постачання, якщо трубопровід буде пошкоджено під час бойових дій.

Також не виключено, що український уряд намагатиметься заблокувати постачання майбутньої зими і цим чинити політичний тиск на країни ЄС.

Отже, загалом майбутнє постачання газу з Росії невизначене. Деякі контракти, укладені на початок конфлікту, закінчуються наприкінці року. У свою чергу низка політиків у Брюсселі закликала членів ЄС у майбутньому обходитися без постачання газу з Росії.

Проте представники урядів країн, які й досі отримували дешевий російський газ, дивляться на це по-іншому. Вони виступають за те, щоб його можна було отримувати й надалі.

"Постачання газу з Росії загрожує стати політичним роздільником для ЄС", - підкреслив Захманн.

Раніше повідомлялося, що Україна запропонувала новаторську схему постачання газу до Європи.

Джерело матеріала
loader
loader