У Грузії розпочались парламентські вибори: в Україні не відкрито жодної дільниці
У Грузії розпочались парламентські вибори: в Україні не відкрито жодної дільниці

У Грузії розпочались парламентські вибори: в Україні не відкрито жодної дільниці

У суботу, 26 жовтня, у Грузії розпочалося голосування на парламентських виборах. Вони вважаються історичними, оскільки результат може привести до євроінтеграційного шляху країни або ж до її зближення з Росією. Про це повідомляє «Ехо Кавказу».

Згідно з даними Центральної виборчої комісії Грузії, загальна кількість виборців становить 3 508 294 людини. У суботу для громадян Грузії відкрились 3 111 виборчих дільниць, з яких 3 044 розташовані в країні.

На міжнародному рівні виборчі дільниці працюватимуть у 53 містах 42 країн, загалом за кордоном відкрито 67 дільниць, де зареєстровано 95 910 виборців.

За парламентськими виборами спостерігатимуть 102 місцеві та 64 міжнародні організації, а також 98 засобів масової інформації отримали акредитацію для висвітлення голосування.

У виборах братимуть участь 18 партій. За попередніми опитуваннями, лідирує правляча партія «Грузинська Мрія» з 35%, а серед проєвропейських партій у наступних позиціях:

«Коаліція за зміни – Гварамія, Мелія, Гірчі, Дроа» – 19%;
«Єдність» (об'єднання «Національний рух», «Стратегія Агмашенебелі», «Європейська Грузія») – 16%;
«Сильна Грузія» (об'єднання «Лело», «За народ», «Площа свободи», «Громадяни») – 9%;
«Гахарія – За Грузію» – 8%;
«Гірчі» (Яго Хвічія) – 3%;
Інші партії – 10%.
Таким чином, за прогнозами, «Грузинська мрія» може отримати 61 місце в новому парламенті, тоді як опозиція зможе завоювати 89 мандатів, що свідчить про їхню можливу більшість.

З огляду на високі ставки і невизначеність щодо результатів, багато хто стурбований перспективою безладів після виборів. Вперше в Грузії буде використана нова електронна система підрахунку голосів (з паперовою резервною копією), а результати очікуються через одну-дві години після закриття виборчих дільниць о 20:00 за грузинським часом.

Центральна виборча комісія Грузії раніше оголосила про відкриття 60 виборчих дільниць за кордоном, але в Україні дільниці не були створені через високий ризик і нестабільну ситуацію. Цей крок викликав критику з боку грузинських емігрантів та політичних партій, які вважають, що для забезпечення участі виборців необхідно було відкрити більше дільниць.

До слова, у неділю, 20 жовтня, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі звернулася до президента України Володимира Зеленського. Її слова пролунали на мітингу у Тбілісі «Грузія обирає ЄС».

Водночас президентка Грузії Саломе Зурабішвілі не виключає, що у разі перемоги на парламентських виборах партії «Грузинська мрія» її можуть посадити до в’язниці. 

Джерело матеріала
loader
loader