Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack
Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack

Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack

23 жовтня на платформі Netflix вийшла пригодницька фентезійна комедія «Вовкулаки», сюжет якої заснований на створеній французами Філіппом де Пальєром та Ерве Марлі картковій грі The Werewolves of Millers Hollow, котра, своєю чергою, ґрунтується на більш відомій в Україні «Мафії». У рецензії нижче розповідаємо, як там справи у середньовічному селищі, населеному перевертнями, та чи є сенс долучатися до цієї фантастичної подорожі у часі глядачам.

Плюси:

жвавий обнадійливий початок; декілька кумедних епізодів та жартів; Жан Рено;

Мінуси:

вторинний сюжет з малоцікавими пригодами; мінімальне використання рольового елементу гри та, відповідно, особливих здібностей кожного з героїв; деякі епізоди і жарти відверто крінжові;

5/10
Оцінка ITC.ua
Відключайте рекламу - підтримуйте ITC! Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack - Фото 1

«Вовкулаки» / Family Pack

Жанр пригодницьке фентезі, комедія
Режисер Франсуа Юзан
У ролях Франк Дюбоск, Жан Рено, Сюзанн Клеман, Ліза До Куто Тейшейра, Рафаель Романд, Алізе Коні, Ґреґорі Фітуссі, Джонатан Ламберт, Бруно Ґуері
Прем’єра Netflix
Рік випуску 2024
Сайт IMDb

Якось одна французька родина вирішує зіграти у стару карткову гру, яка завалялася на горищі у дідуся. Щоправда, змагальницький дух ледь не одразу сходить нанівець: найменша донька радше думає про ситний обід, син — про власну зачіску, старша більш зацікавлена у проведенні стріму в соцмережах, а у діда взагалі деменція. Та якимось магічним чином гра перекидає усе це не дуже згуртоване товариство, що зійде за нічний кошмар Домініка Торетто, у середньовічне селище, де після заходу сонця орудують справжні перевертні.

Як згодом з’ясовується, сімейство потрапило всередину гри. Тож тепер їм належить не тільки виграти, виявивши та знищивши усіх вовкулак, але й зіштовхнутися з суворими середньовічними звичаями.

Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack - Фото 2

Дивлячись на короткий опис такого нехитрого сюжету, зовсім не важко дійти висновку, що «Вовкулаки» — це такий собі «Джуманджі» французького розливу упереміш з добре знайомими нам історіями про подорожі у часі, зокрема, у далеке минуле.

Стрічка Франсуа Юзана, котрого можна помітити у команді сценаристів хітового «Люпена» на тому ж Netflix, апріорі вторинна ще на етапі задуму. І це при тому, що рольовий елемент самої гри The Werewolves of Millers Hollow тут мінімальний і несе суто формальну функцію, яка проявляється у супергеройських здібностях кожного з героїв. Та й ті використовуються злочинно рідко.

У кадрі, наприклад, фігурує кучерявий хлопчина зі здібністю Містік з «Людей Ікс», або натуральна Невидима дівчина з «Фантастичної четвірки». Ще й у діда як мінімум зникла деменція.

Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack - Фото 3

Як видно, все у цій історії буквально просякнуте вторинністю. Це була б невелика біда, якби стрічка пропонувала дійсно захопливі пригоди, від яких неможливо відірватися, чи то малому, чи вже дорослому. На жаль, про «Вовкулак» таке точно не скажеш. Під час перегляду складається стійке враження, ніби авторам куди важливішим було транслювання актуальних сьогодні соціально значущих меседжів, ніж власне захопливий пригодницький складник.

Пригоди, пов’язані з новопридбаними суперздібностями персонажів і середньовічним сетингом, наче відходять десь на другий план. На першому ж отримайте сюжет про похмуре Середньовіччя, де звучать просвітницькі промови про гендерну рівність або живуть видатні митці-геї. Ще й місцева юрба роззяв завзято відривається на справжньому рок-концерті, бо це явно цікавіше, ніж витріщатися на чергову страту без суду на центральній площі. Коротше, перед нами постає у всіх сенсах найпрогресивніше середньовічне село.

Треба розуміти, що у самих соціальних коментарях немає нічого поганого, проте якщо окрім них фільму, по суті, більше нема чого запропонувати, тоді виникають питання.

Рецензія на фільм «Вовкулаки» / Family Pack - Фото 4

Навряд чи когось реально захопить і тутешнє протистояння з перевертнями. По-перше, протистоянням це назвати важко, можливо, хіба у фіналі. По-друге, самі вони ні-ні та й виглядають дивно, а мале вовкулаченя взагалі більше скидається на Чубакку з «Зоряних війн».

Головній зірці цього шоу, Жану Рено, вже не вперше здійснювати круті подорожі у часі: до цього він переміщався з Франції XII століття у 1992 рік у «Прибульцях», а потім виконував подібний трюк ще у двох сиквелах. Різниця полягає у тому, що нинішня мандрівка відбувається у зворотній бік, тобто з сучасності у сиву давнину. У «Вовкулах» Рено обмежується декількома кумедними репліками і більше нічим не запам’ятовується. Та й про інших виконавців сказати до ладу нічого, хіба що Франк Дюбоск у деяких ракурсах трохи нагадує Джеймса Ґанна.

В цілому запропоновані фільмом пригоди виглядають не настільки захопливо і кумедно, щоб витрачати на них час. Очевидно, що стрічка розрахована на спільне сімейне дозвілля, але з цією функцією куди краще справляється «Дикий робот», який ще досі актуальний у прокаті. Стосовно ж «Вовкулак», то результат очевидний: «прокидаються перевертні — глядач засинає».

Висновок:

«Вовкулаки» — типовий нетфліксівський конвеєр без душі.

Джерело матеріала
loader
loader