ООН мала попередити МКС про зустріч генсека з Путіним, на якого є ордер - Кислиця
ООН мала попередити МКС про зустріч генсека з Путіним, на якого є ордер - Кислиця

ООН мала попередити МКС про зустріч генсека з Путіним, на якого є ордер - Кислиця

Зустрічі генерального секретаря ООН з особами, щодо яких видано ордер Міжнародного кримінального суду на арешт, допускаються лише у виняткових випадках, і про них секретаріат ООН має інформувати МКС.

Про це в інтерв’ю Укрінформу завив постпред України при ООН Сергій Кислиця.

За його словами, понад двадцять років тому ООН уклала угоду про відносини з МКС, яка була затверджена на сесії Генасамблеї.

Відповідно до цієї угоди, «у 2013 році генеральний секретар ООН видав керівні вказівки, що регулюють будь-яку потенційну зустріч між представником секретаріату ООН та особою, щодо якої видано ордер на арешт МКС», - сказав постпред.

У документі зазначається: «Може статися так, що особи, щодо яких МКС видав ордер на арешт, цілеспрямовано добиватимуться зустрічі з офіційними особами ООН для того, щоб продемонструвати свою зневагу до МКС та спробувати підірвати його авторитет… Від ООН вимагається утримуватися від будь-яких дій, які можуть перешкоджати діяльності Суду та його різних органів, включаючи прокурора, або підірвати авторитет його рішень».

Саме так повівся російський правитель Володимир Путін, коли надіслав запрошення генеральному секретареві ООН здійснити візит до Росії для участі в саміті БРІКС, - зазначив Кислиця.

Дипломат пояснив, що відповідно до вказівок, не повинно бути жодних зустрічей між посадовцями ООН та особами, щодо яких МКС видав ордер на арешт. Не має проводитися жодних урочистих зустрічей з такими особами, слід уникати звичайних візитів ввічливості до них. Те саме стосується прийомів, фотосесій, участі в урочистостях з нагоди національних свят тощо.

Водночас генсек та його заступники можуть вступати в прямий контакт з такою особою лише «з метою вирішення фундаментальних питань», що впливають на здатність ООН та її різних підрозділів, програм і фондів здійснювати свій мандат у відповідній країні, у тому числі з життєво важливих питань безпеки.

Для виконання важливих заходів, відповідно до мандату ООН, взаємодіяти безпосередньо з особою, щодо якої МКС видав ордер на арешт, можна лише в необхідному обсязі.

«Ні Рада Безпеки, ні Генеральна Асамблея не давали доручень генсеку ООН взаємодіяти з БРІКС, а тим більше приймати запрошення від особи, щодо якої МКС видав ордер на арешт», - наголосив постпред.

У керівних вказівках чітко зазначено, що навіть якби були виняткові обставини, тобто коли контакти з такою особою є абсолютно необхідними, слід спробувати по можливості вступити в контакт з представниками тієї групи чи сторони, які не є суб’єктами виданого МКС ордера на арешт.

«Ми чекаємо від ООН чіткої інформації про те, які «фундаментальні питання» необхідно було вирішити на саміті БРІКС з особою, стосовно якої МКС видав ордер на арешт», – зауважив Кислиця.

Крім того, у посібнику зі співробітництва з Міжнародним кримінальним судом від 2016 року викладено порядок інформування МКС про такі контакти. Відповідно до встановленої процедури, офіс правових питань ООН мав заздалегідь поінформувати листом прокурора МКС і голову Асамблеї держав-учасниць Римського статуту про намір зустрічі з особою, щодо якої видано ордер на арешт, і роз’яснити причини, чому вважається, що така зустріч необхідна.

«Буде цікаво побачити цей лист», – додав постпред.

Як повідомляв Укрінформ, генсек ООН Антоніу Гутерреш відвідав саміт БРІКС у російському місті Казань, де мав двосторонню зустріч з Путіним.

У МЗС України критично оцінили ці події, наголосивши, що Гутерреш як офіційна особа відхилив запрошення України на перший Глобальний саміт миру у Швейцарії, однак прийняв запрошення до Казані від воєнного злочинця Путіна. На переконання України, це неправильний вибір, що не сприяє справі миру та шкодить репутації ООН.

Теги за темою
Володимир Путін ООН
Джерело матеріала
loader
loader