Не слід зображувати Грузію в інформпросторі як проросійську, це не відповідає дійсності - експерт
Не слід зображувати Грузію в інформпросторі як проросійську, це не відповідає дійсності - експерт

Не слід зображувати Грузію в інформпросторі як проросійську, це не відповідає дійсності - експерт

Деякі українські експерти безпідставно зображують сучасну Грузію як проросійську країну, насправді проросійською є правляча політична еліта, а грузинське суспільство переважно обстоює абсолютно протилежну позицію.

Таку думку висловив магістр зовнішньої політики, докторант Інституту політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, кандидат філософських наук Андрій Бузаров під час виступу на круглому столі «Парламентські вибори в Грузії 2024», організованому грузинсько-українським культурно-мистецьким центром, повідомляє кореспондент Укрінформ.

«На мою думку, нам слід звернути увагу на деякі аспекти в інформаційній сфері. Я, на жаль, спостерігаю, що деякі експерти в Україні зображують Грузію як проросійську країну, що не відповідає дійсності. В інформаційному просторі треба розставити чіткі акценти: є правляча політична еліта, яка займає відверто проросійські позиції, і є суспільство, яке відстоює абсолютно протилежну позицію. Це треба враховувати», - сказав Бузаров.

Не слід зображувати Грузію в інформпросторі як проросійську, це не відповідає дійсності - експерт - Фото 1

За його словами, парадокс Грузії полягає в тому, що в країні «політики проросійські, а суспільство проукраїнське і проєвропейське». 

«Вони поки що співіснують, але рано чи пізно це зміниться», - спрогнозував експерт.

Він зазначив, що місце розташування Грузії таке ж важливе для геополітики, регіональної політики і торгівлі, як і в України, тож країни, які претендують на статус імперії, завжди намагаються боротися за вплив на Україну і на Грузію. 

«Саме з дій Росії в Грузії у 2008 році почались її спроби переглянути світовий порядок, що їй не вдається, на мою думку», - зауважив Бузаров.

Не слід зображувати Грузію в інформпросторі як проросійську, це не відповідає дійсності - експерт - Фото 2

За його словами, геополітична складова у відносинах між Україною і Грузією важлива, але існують також особисті відносини між грузинами та українцями, які є запорукою довготривалої співпраці.

«На мою думку, Росія стратегічно програла і Грузію, і Україну, але вона цього не хоче визнавати і використовує військову силу проти України і політичний підкуп і тиск на Грузію. Розуміючи, що грузинське суспільство вже виходить з-під контролю, вони (росіяни - ред.) хочуть використати маніпуляції, вплив і силу для створення штучних конфліктів. На мій погляд, досвід консолідації для протидії цьому вже існує… Тому, мені здається, що стратегічно ми виграли, і рано чи пізно наші вороги це визнають», - резюмував експерт. 

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 26 жовтня, у Грузії відбулись парламентські вибори. Виборчі дільниці відкрилися о 08:00 за місцевим часом на всій території країни, окрім окупованих Абхазії та Цхінвальського регіону. За депутатські мандати змагалися 18 політичних партій. Щоб потрапити до парламенту, партії мають подолати п’ятивідсотковий бар’єр. Ці вибори називають історичними, оскільки їх результати можуть визначити майбутнє країни - або інтеграцію Грузії в ЄС, або зближення із Росією.

Перше фото: Mariam Nikuradze

Джерело матеріала
loader