Як урятуватися від блекаутів: поради біолога
Як урятуватися від блекаутів: поради біолога

Як урятуватися від блекаутів: поради біолога

Як урятуватися від блекаутів: поради біолога

Петро Чорноморець розповів, що потрібно робити людям, коли у зимовий час недостатньо освітлення. 

Україна в ніч на неділю, 27 жовтня, переходить на зимовий час. В осінньо-зимовий період зменшується світловий день і скорочується інтенсивність природного світла. Що потрібно робити людям, коли освітлення недостатньо та, як воно впливає на наш організм, дізналася редакторка відділу освіти та науки ZN.UA Оксана Онищенко під час інтерв'ю з кандидатом біологічних наук, співавтором та керівником методології "Змінотворці", фахівцем з нейронауки, викладачем Києво-Могилянської бізнес-школи та школи "Майбутні" Петром Чорноморцем.

"На світло реагує супрахіазматичне ядро гіпоталамуса. Воно є головним регулятором нашихциркадних ритмів та нашого біологічного годинника. Світло впливає також на роботу серотонін-мелатонінової і мелатонінової систем, які регулюють наш сон і настрій", - наголошує біолог.

За його словами, для того, щоб добре спати та хорошо почуватися необхідні темрява вночі, сутінки ввечері та багато яскравого світла упродовж дня. Чорноморець радить для адаптації до блекаутів організувати яскраве освітлення вдень і сутінки за кілька годин до сну.

"Часто буває так, що люди весь день сиділи в сутінках (не було світла, день був похмурий, сонце сіло рано), а ввечері дали світло, й вони повмикали все, що світить. Так теж не має бути, треба "наїстися" яскравого освітлення протягом усього дня, щоб увечері вже не дуже й хотілося", - пояснює він.

Кандидат біологічних наук вказує, що людям потрібно дванадцять годин яскравого світла, однак у зимовий період без штучного освітлення цього практично неможливо досягти. Він наголошує, що потрібно подбати, щоб штучне світло було якісним.

"Виробники освітлювальних приладів пропонують покупцю обрати тепле чи холодне світло, але це не про якість спектру, а про його загальний баланс. Кольорова температура не має особливого значення, можна брати будь-яку від 4000 до 6000 К і навіть більше. Якість спектру позначається індексом Rа або CRI, який показує, наскільки якісно передаються кольори при цьому освітленні. Тому коли ми підбираємо лампу або ліхтарик, маємо дивитися, щоб індекс дорівнював 95%", - зазначає він.

Фахівець із нейронауки радить використовувати світлодіодні лампи.

"Коли береш світлодіоди сумарною потужністю 50 Вт, це вже дає досить багато світла, та якщо візьмеш 50 Вт галогенок, які мають дуже класний CRI, то це буде ледь-ледь помітно. Тобто світлодіоди ми беремо через їхню яскравість. Але це мають бути дуже хороші світлодіоди, що дають високий CRI, що є рідкістю", - говорить Петро Чорноморець.

Він також повідомляє, що не лише в похмуру погоду, але й в хорошу майже весь день має світити лампа, оскільки в зимовий період яскраве сонце світитиме максимум до другої-третьої години дня.

"Ми, люди, такі істоти, що нам без світла важко. Хоча є ті, хто погано переносить яскраве світло, тут треба індивідуально підходити", - додає біолог.

Джерело матеріала
loader