Ілон Маск підтримує регулярні контакти з Путіним протягом двох років
Ілон Маск підтримує регулярні контакти з Путіним протягом двох років

Ілон Маск підтримує регулярні контакти з Путіним протягом двох років

Згідно зі звітом у США, Ілон Маск, найбагатша людина світу, яка зараз займає центральне місце у виборчій кампанії Дональда Трампа , підтримував регулярні контакти з Володимиром Путіним протягом останніх двох років.

The Wall Street Journal , посилаючись на кількох колишніх офіційних осіб США, Європи та Росії, повідомила, що розмови між двома людьми варіювалися від особистих до геополітичних і включали прохання російського лідера не активувати його супутник Starlink. Інтернет-сервіс через Тайвань як послугу для китайського лідера та союзника Путіна Сі Цзіньпіна.

Наслідки секретного каналу зв’язку між Маском і Путіним величезні для безпеки Заходу. Магнат Tesla є ключовим гравцем у американській космічній програмі та має допуск високого рівня безпеки. Його компанія SpaceX запускає супутники національної безпеки США, його система супутникового зв’язку Starlink має вирішальне значення для війни в Україні, і він керує однією з найбільших і найвпливовіших у світі платформ соціальних мереж X, яка стала засобом для російських кампаній дезінформації.

Крім того, якщо Трампа оберуть 5 листопада, Маск може зіграти важливу роль у новій адміністрації США. Він вклав власні гроші в передвиборчу кампанію та неодноразово особисто виступав на мітингах. Трамп припустив, що в разі перемоги Маск може очолити урядову комісію з питань ефективності.

«Це історія про захоплення США олігархами», — сказала Фіона Гілл, яка була старшим директором із європейських і російських справ у Білому домі Трампа. Вона порівняла ситуацію в США зараз із розквітом олігархів у Росії після розпаду Радянського Союзу.

«Якщо такі люди, як Маск, переоберуть Трампа, вони чекатимуть усіляких регуляторних подарунків на свою користь», — сказав Хілл, який є старшим науковим співробітником Інституту Брукінгса, канцлером Даремського університету та радником з питань оборони Великобританії. уряд.

Вона додала: «Він може керувати державними контрактами, потенційно з урядовою посадою, і в усьому світі є багато військових, які залежать від його систем, не в останню чергу Україна».

Раніше в цьому місяці журналіст Боб Вудард повідомив у своїй новій книзі, що сам Трамп мав аж сім приватних телефонних розмов з Путіним з моменту відходу з посади. Трамп заявив, що не коментуватиме цю інформацію, але якби він поговорив з Путіним, це було б «розумно».

У звіті Wall Street Journal говориться, що масштаби контактів Маска з Путіним тримаються в суворій таємниці, і навіть деякі чиновники в Білому домі Байдена не знали про них.

До дня п'ятниці Маск не прокоментував звіт. Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков стверджував, що єдине спілкування Кремля з Маском було під час однієї телефонної розмови, під час якої вони з Путіним обговорювали «космос, а також поточні та майбутні технології».

Пєсков наполягав, що ні Путін, ні інші кремлівські чиновники не вели з Маском регулярних розмов.

Однак у звіті Журналу говориться, що розмови з вищими російськими посадовцями тривали з 2022 року по цей рік і включали Сергія Кирієнка, першого заступника голови адміністрації Путіна. Минулого місяця Міністерство юстиції США звинуватило Кирієнка у створенні 30 інтернет-доменів, деякі з них на X, для поширення російської дезінформації, спрямованої на підрив підтримки України та вплив на вибори президента США.

У жовтні 2022 року Маск опублікував у Twitter план «миру між Україною та Росією» , який багато в чому відображає позицію Москви.

Ян Бреммер, політолог, який керує американською консалтинговою компанією Eurasia Group, сказав, що Маск сказав йому, що він безпосередньо розмовляв з Путіним і кремлівськими чиновниками щодо України. Маск спростував заяву Бреммера, але Хілл, який був присутній на тій самій елітній конференції в Аспені, штат Колорадо, що й Маск місяць тому, сказав, що це правда.

Вона сказала: «Він дійсно сказав Яну Бреммеру, що розмовляв з Путіним, і багатьом іншим людям, що він говорив. Він просто транслював ті речі, які йому говорив Путін».

Джерело матеріала
loader