Усі пенсійні нововведення в Україні: хто отримає доплати та надбавки, а кого оштрафують
Усі пенсійні нововведення в Україні: хто отримає доплати та надбавки, а кого оштрафують

Усі пенсійні нововведення в Україні: хто отримає доплати та надбавки, а кого оштрафують

За рік українські пенсії зросли на 9,4%, але пенсіонери цього зовсім не відчули. Справа в тому, що через інфляцію виплати практично не змінилися, тож краще жити українські люди похилого віку не стали.

Які ще зміни відбулися і відбуваються в житті українських пенсіонерів, чи варто докуповувати стаж, якого бракує, і що робити, якщо термін дії банківської картки закінчився, розбиралася редакція Коротко про.

Кому і скільки

Згідно з даними ПФУ, в Україні на сьогодні налічується 10 342 593 пенсіонери. З початку року кількість пенсіонерів зменшилась майже на 174 тисячі. Середня пенсія за цей час зросла на 466,61 грн до 5851,86 грн.

Підвищення пенсій в Україні 2024-го відбулося через березневу індексацію і тепер станом на 1 жовтня 2024 року:

  • 25,8% пенсіонерів одержують пенсію до 3 тис. грн;
  • 17,3% – 3001-4000 грн;
  • 18,6% – 4001-5000 грн;
  • 25,6% – 5001-10 000 грн;
  • 12,7% – понад 10 тис. грн.

944 грн: хто отримає доплату

Українські пенсіонери, які мешкають одні, можуть отримати додаткову фінансову підтримку від держави. Йдеться про щомісячну допомогу, яка надається відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення соціальних гарантій окремим категоріям осіб».

Для того щоб додатково отримувати 944 грн. на місяць (40% від прожиткового мінімуму для непрацездатних, який з 1 січня 2024 року становить 2361 грн), потрібно відповідати певним критеріям:

  • вік 80 років та старше;
  • пенсіонер повинен проживати один і отримувати звичайну пенсію за старістю;
  • стан здоров'я потребує постійного догляду.

Для отримання цієї виплати заявникам необхідно подати офіційну заяву до Пенсійного фонду. До заяви слід додати медичну довідку з ВКК, яка підтверджує необхідність догляду, паспорт, ідентифікаційний код, а також офіційну довідку з ПФУ, що підтверджує відсутність інших пільг, пов'язаних із доглядом.

Надбавка за вік

Українські пенсіонери 70+ одержують додаткову фінансову підтримку.

Зокрема, особи віком 70 років отримують додатково 300 грн, 75 років – 456 грн, 80 років та старше – 570 грн. Право на цю доплату мають лише ті пенсіонери, чия загальна щомісячна пенсія не перевищує 10 340 грн.

Кому загрожує штраф

Як нагадали в ПФУ, пенсіонери зобов'язані повідомляти Пенсійний фонд про своє працевлаштування або звільнення з роботи протягом 10 днів. Несвоєчасне повідомлення про працевлаштування призводить до незаконних виплат пенсійних коштів, що підлягають обов'язковому поверненню.

Також у ПФУ уточнили, що відсутність доходу від підприємницької діяльності не є підставою відносити пенсіонера до непрацюючої особи. Доти, доки не буде надано інформацію про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОП, людина вважається працюючим пенсіонером.

Про дату працевлаштування, звільнення або припинення реєстрації підприємницької діяльності пенсіонери повідомляють органи ПФУ, подаючи заяву та документи, що засвідчують відповідні відомості (наказ чи розпорядження про прийняття/звільнення з роботи, трудову книжку із записом про працевлаштування/звільнення). Заяву можна подати і в режимі онлайн – через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України або через "Дію" з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Якщо не вистачає стажу: скільки коштує "докупити"

В Україні діє мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію, причому поки що він постійно зростає. На сьогодні для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, потрібно мати 31 рік стажу; у 63 роки - 21 рік стажу; у 65 років – 15 років стажу.

Якщо страхового стажу не вистачає, виплата становитиме лише 2361 грн (прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність). Тому іноді, якщо до необхідного стажу не вистачає зовсім небагато, його можна докупити. Щоправда, це коштує недешево. “Купити” сьогодні страховий стаж можна, заплативши 1760 грн на місяць або 21 480 грн за рік.

Експериментальна програма

В Україні планують запровадити додаткові виплати, які становитимуть щонайменше 2400 грн. Це стане важливим кроком для підтримки громадян, пенсії яких не покривають навіть базові витрати на життя. У ЗМІ вже обговорюється ця експериментальна ініціатива як частина широкої програми підтримки соціально незахищених верств населення.

Програма базової соціальної допомоги насамперед буде орієнтована на пенсіонерів з невеликим трудовим стажем і включатиме додаткові виплати, розмір яких залежатиме від страхового стажу. Чим більший стаж - тим більша доплата до пенсії.

Передбачається, що пенсіонери, які мають стаж менше 10 років, отримуватимуть доплату у розмірі 53% від базової величини, що становитиме 2385 гривень. Для пенсіонерів зі стажем від 10 до 20 років доплата становитиме 2790 грн (62% від базової величини). Пенсіонери зі стажем від 20 до 30 років отримуватимуть 3150 гривень, а якщо стаж більше 30 років, отримають максимальну доплату у розмірі 3960 гривень.

Коли і де запрацює програма, поки що незрозуміло. Повідомляється, що на початковому етапі вона буде експериментальною, і звертатися за цією доплатою до Пенсійного фонду не потрібно: її буде нараховано на основі даних про страховий стаж.

Термін банківської картки скінчився: що робити?

Відповідаючи на це питання, у ПФУ дали чіткий алгоритм дій.

  1. Переконатися у своєму банку, що термін дії картки буде продовжено на період воєнного стану.
  2. Банки попереджають про це через смс або онлайн-банкінг, тому потрібно уважно стежити за повідомленнями.
  3. Навіть якщо картку буде заблоковано, пенсійні виплати все одно приходитимуть на рахунок до перевипуску картки.
  4. У разі виникнення будь-яких питань про термін дії банківської картки слід користуватися офіційними каналами зв'язку банку.

Крім того, пенсійні виплати можуть бути припинені, якщо пенсіонер не користувався своїм банківським рахунком упродовж шести місяців. Гроші не пропадуть, а також залишаться на рахунку, але все ж таки в ПФУ рекомендують проводити хоча б одну операцію на місяць, щоб не втратити доступ до виплат і уникнути зайвих проблем.

Джерело матеріала
loader
loader