Впорається кожен: як правильно спустити повітря з батареї
Впорається кожен: як правильно спустити повітря з батареї

Впорається кожен: як правильно спустити повітря з батареї

Щоб у кімнаті було тепло, а батареї нагрівалися рівномірно, повітря потрібно спустити. Як це правильно зробити – розповідає Дім 24.

Як спустити повітря з радіаторів

Навіть у нових системах опалювання можуть бути бульбашки повітря, які з часом накопичуються у радіаторах. Через це батареї нагріваються нерівномірно, а деякі з ребер можуть взагалі бути холодними.

Відтак, з батарей періодично потрібно спускати повітря. Як правильно це зробити, залежить від того, який тип радіаторів встановлено у будинку чи квартирі.

Якщо мовиться про батареї старого радянського зразка, то чавунні радіатори не мають спеціального крана Маєвського, який призначений для стравлювання повітря. Втім, чавунні батареї мають заглушки, які замінюють цей кран. Щоб спустити повітря, необідно взяти розвідний ключ і відкрутити заглушку. Але важливо враховувати, що оберт повинен бути неповним.

Коли бульбашки на радіаторі біля заглушки почнуть зникати, це означатиме, що повітря з батареї спустили, й заглушку можна закручувати назад.

Атмосфера у домі починається з тепла. Найкраще забезпечать його газові котли від Bosch. Прості в обслуговуванні. Надійні. Компактні та мінімалістичні: чудово впишуться у будь-який інтер'єр. Широка лінійка продуктів дозволяє знайти найкраще рішення відповідно до своїх потреб.

Батареї з терморегулятором
Батареї з терморегулятором / Фото Freepik

Якщо ж у вашому будинку сучасна система опалення, то для стравлювання повітря з радіаторів є спеціальний кран. Він розташований у верхній частині радіатора, і щоб спустити повітря, достатньо проти годинникової стрілки його відкрутити.

Зазвичай, повітря виходить з батарей разом з теплоносієм. Сигналом про те, що все повітря з радіаторів вийшло, стане вода, яка почне стікати з системи опалення. У цей момент потрібно закрутити кран назад.

Якщо ж у вашому будинку нова система опалення, але чомусь немає крана Маєвського, то потрібно взяти викрутку й відкрутити гвинтик на торці пристрою. Тут алгоритм дій не відрізняється, й закрутити назад його потрібно тоді, коли почне йти вода.

Чимало батарей мають терморегулятори, тому, щоб спустити повітря з такої системи, потрібно відкрутити регулятор клапана, а вже потім – послабити гайку, яка йде встик з регулятором. Час від часу потрібно натискати на шток, щоб повітря виходило. Як тільки знову почне йти вода – гайку потрібно закрутити, а терморегулятор встановити назад.

Джерело матеріала
loader
loader