Вказує на втрачене місто: міжнародна команда зробила незвичайне відкриття в Туреччині
Вказує на втрачене місто: міжнародна команда зробила незвичайне відкриття в Туреччині

Вказує на втрачене місто: міжнародна команда зробила незвичайне відкриття в Туреччині

Археологи вважають, що знайшли втрачене місто Пурушанда, яке описувалося в аккадських текстах понад 4 тисячі років тому. Відкриття відбулося в місті Учхоюк на заході Туреччини.

Під час нещодавніх розкопок на заході Туреччини дослідники знайшли важливі артефакти, які можуть допомогти ідентифікувати втрачене місто Пурушанда. Ці знахідки дають цінне уявлення про давню Анатолію і демонструють важливість Учхоюка як ключового міського центру між 1600 і 1700 роками до нашої ери, пише Arkeonews.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Пурушанда, стародавнє анатолійське місто, створене наприкінці XIX століття до н. е., було відоме своїми міцними торгівельними зв'язками з містом Марі. До завоювання хеттами між 1650 і 1556 роками до н.е. Пурушанда була значним центром влади, яким правив "великий цар".

Розкопки
Фото: AA

Археологічні розкопки в Учхоюку під керівництвом професора Оздеміра Кочака з історичного факультету Сельчукського університету тривають з 2020 року із залученням фахівців різних галузей. Окрім 48 турецьких науковців, у проєкті також беруть участь троє японських археологів — професори Сатоші Урано, Юкінорі Фукацу та Наото Коіва.

Нещодавні археологи виявили зерновий силос, а також дві печатки, одна з яких зображує двоголового орла. За словами професора д-ра Кочака, ці знахідки є першими вагомими доказами сільськогосподарського виробництва в Учхоюку, що посилює потенціал цього місця як громадської території.

Він описав силос як велику яму розміром приблизно 5-6 метрів в довжину і 3-4 метри в ширину. Розкопки вказують на те, що Учхоюк, який датується бронзовим віком, був одним з найбільших поселень в Анатолії та Східному Середземномор'ї.

Виявлені печатки ще більше підтверджують значення Учхоюка як адміністративного центру. Професор Кочак наголосив, що артефакти відображають владу, статус та адміністративні функції міста в регіоні. Крім того, були знайдені циліндричні печатки та інші артефакти, що додають до безлічі доказів, які підтверджують важливість Учхоюка.

Зараз дослідники вивчають можливість того, що Учхоюк — це місто Пурушанда, згадане в аккадських текстах близько 2350 року до нашої ери. У цих документах розповідається про набіг царя Саргона Аккадського на Пурушанду.

Вчені зазначають, що мета команди — підтвердити, що Учхоюк є саме тим містом, яке описане в цих стародавніх текстах. Знайдені печатки, датовані 2300 роком до н. е., а також відповідності історичним описам Пурушанди, на думку вчених, можуть підтвердити їхню теорію.

Важливо Унікальна знахідка: археологи виявили органічний артефакт віком 3500 років (фото)

Це відкриття демонструє постійну важливість археологічних досліджень для вивчення історії стародавніх цивілізацій. Відкриття таких пам'яток не лише розширює наше розуміння історії Анатолії, але й дає змогу зазирнути в динаміку влади і торгівельних відносин ранніх міських центрів.

Раніше Фокус писав про знайдену в Польщі золоту монету. Знахідка, яка датується XV століттям, зображає архієпископа Тріру.

Також ми розповідали про виявлені у Ель-Хазне, стародавньому храмі в Петрі, поховання набатейців. Вчені вважають, що поховані особи мали високий статус.

Джерело матеріала
loader
loader