Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру
Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру

Він характеризується нейтральною колірною палітрою, зручними матеріалами, великою кількістю природного світла та мінімалістичним декором. Щоб досягти цієї естетики, є 9 ідей декору, які втілюють суть скандинавського дизайну, пише Real Simple.

Дотримуйтеся нейтральних або земних тонів

Головне в цьому стилі – простота. Щоб зберегти невимушену естетику скандинавських інтер'єрів, варто вибирати нейтральні кольори. Якщо ж вам хочеться привнести в простір насиченість, додайте теплі, приглушені кольори, такі як іржа, олива або темно-синій, за допомогою аксесуарів, витворів мистецтва або невеликих предметів меблів.

Практикуйте мінімалізм

Мінімалізм – тема, яка часто зустрічається в скандинавському дизайні. Оскільки ця порада стосується усунення безладу, а не додавання додаткового декору, це один із найпростіших способів надати простору нот скандинавського стилю.

Просто зменшіть кількість аксесуарів та створіть менш захаращений простір по всій кімнаті: на стінах, полицях, журнальних столиках чи будь-якій іншій поверхні). Коли ви вирішуєте, що залишити, намагайтеся вибирати речі, які є функціональними або створюють заспокійливу атмосферу. Сказати "так" можна книгам, свічкам і кошикам (які виконують подвійну мету, приховуючи непривабливі речі, як-от пульти). "Ні" краще сказати статуеткам чи іншим дрібничкам, що збирають пил.

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру - Фото 1
Мінімалізм – основа скандинавського стилю / Design, Styling and Photography by Margaret Austin Photography for Saffron + Poe.

Створіть контраст

Звісно, використання нейтральних кольорів є важливим, але не варто оминати увагою те, як саме використовувати цю палітру. Створення контрасту зробить ваше приміщення більш просторим і цікавим. Ось проста формула: почніть із блідої основи (наприклад, білих стін) і додайте кілька темних частин, які виділятимуться на світлому фоні. На фото дизайнер інтер’єру Елісон Халтом гарно оформила кімнату, додавши чорні підвісні світильники та барні стільці на фоні білих стін і білих дубових шафок. Менші аксесуари (як-от фурнітура та посуд) витонченіше передають темно-чорний колір кімнаті.

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру - Фото 2
Важливо створити в кімнаті контраст / Фото Nicole Dianne

Змішайте природні матеріали

Скандинавський дизайн – це ода природі, тому чим більше натуральних матеріалів, тим краще. Ви не помилитеся з будь-якою комбінацією цегли, дерева, каменю, бетону чи мармуру. Просто майте на увазі відтінок матеріалу під час проєктування та намагайтеся поєднувати теплі та холодні тони, щоб ваш простір не здавався надто важким або надто розмитим. Потім можна додати шар натурального текстилю, наприклад льону, шкіри, вовни тощо.

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру - Фото 3
Змішайте природні матеріали в інтерʼєрі / Фото Lisa Petrole

Шукайте вигнуті частини

Скандинавський дизайн можна описати 3 словами: повітряний, свіжий і легкий. Ці якості, безумовно, можуть проявлятися через колір, але їх можна втілити і через дотримання форми. Хоча гострі краї та кути цілком допустимі, поєднання деталей з вигинами або органічними краями пом'якшить вигляд кімнати. Наприклад, на фото бачимо ліжко із заокругленими краями, яке перетворюється на вигнуту лаву. Сферична акцентна подушка та довга циліндрична поперекова подушка доповнюють образ.

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру - Фото 4
Цікаве поєднання меблів і елементів декору різної форми / Фото Nicole Franzen

Не забувайте про класику

Оскільки скандинавський дизайн дуже вишуканий, предмети меблів у цьому стилі вирізняються самобутністю та виглядають поза часом. Коли ви обставляєте свій простір, зверніть увагу на класичні речі, які залишаються популярними протягом багатьох років. Вони не тільки забезпечать достатній стиль із мінімальними зусиллями, але й, швидше за все, витримають випробування часом як з точки зору тенденцій, так і довговічності.

Варто додавати текстуру

Щоб переконатися, що простір в нейтральних тонах є виграшним, можна додати текстури. Подумайте: відтінки льону, оббивка з букле, акценти з ротанга, декоративні подушки з оксамиту, масивні в’язані ковдри, пишні килими. Такі шари зроблять ваш простір затишним і розкішним, водночас створюючи м'яку атмосферу скандинавського інтер’єру.

Вишукано, лаконічно і зі смаком: 9 ідей декору у скандинавському стилі інтер'єру - Фото 5
Гарною ідеєю буде додати текстуру в інтерʼєр / Фото Amy Bartlam

Достатньо природного світла

Нейтральні тони і класичні меблі скандинавського дизайну найкраще виглядають, якщо підкреслити природне освітлення. Якщо ви реконструюєте приміщення, подумайте про додавання великих вікон без панелей або мансардних вікон.

Додайте Hygge

Hygge — норвезький і данський термін, який використовується для опису домашнього затишку та відчуття задоволеності. Це все про маленькі радощі в житті, як-от запалити улюблену свічку, згорнутися калачиком у ковдру, почитати книгу або натягнути пару пухнастих шкарпеток. Найпростіший спосіб додати Hygge в оселю – це зосередитись на постільній білизні та придбати максимально комфортну і обставити ліжко зручними подушками.

Джерело матеріала
loader