В Україні запрацювала навчальна онлайн-платформа з міжнародного гуманітарного права для військовослужбовців
В Україні запрацювала навчальна онлайн-платформа з міжнародного гуманітарного права для військовослужбовців

В Україні запрацювала навчальна онлайн-платформа з міжнародного гуманітарного права для військовослужбовців

Платформа має стати надійним помічником військовослужбовців у щоденній службі задля підвищення їхньої компетенції та професіоналізму

В Україні запрацювала нова онлайн-платформа, створена для допомоги військовослужбовцям у здобутті знань з права збройних конфліктів (міжнародного гуманітарного права, МГП). Ця безкоштовна освітня ініціатива допомагає покращити розуміння й способи застосування норм та принципів МГП та надає можливість протестувати набуті знання на прикладах реальних сценаріїв поведінки в бою.

Про це повідомляє команда міжнародної гуманітарної організації «Женевський Заклик» в Україні.

Контентна складова платформи була розроблена військовими-практиками із реальним бойовим досвідом для розтлумачення норм та принципів МГП, а також їхнього практичного застосування на полі бою.

Навчальні рівні детально розкривають положення Женевських конвенцій, правові аспекти військової служби, процеси прийняття рішень у складних бойових ситуаціях, відповідальність командирів, порушення МГП, воєнні злочини тощо.

Кому буде цікаве це навчання:

  • вперше мобілізованим;
  • військовослужбовцям без практичного досвіду;
  • військовослужбовцям старшого офіцерського складу;
  • військовослужбовцям, що хочуть оновити та доповнити свої знання;
  • медіа, волонтерам, представникам гуманітарних організацій та загалом усім, хто зацікавлений у здобутті якісних знань з МГП.

Платформа пропонує 2 рівні навчання, доступні до проходження усіма охочими, незалежно від попереднього досвіду і знань. Кожний рівень складається з 6 навчальних модулів, що подають інформацію в інтерактивному форматі у вигляді різноманітних гейміфікованих активностей.

Рівень Солдата пояснює, в чому полягає ідея міжнародного гуманітарного права, кого захищає, знайомить з ключовими принципами МГП (як-то розрізнення, пропорційності тощо) та зосереджується на їхньому практичному застосуванні у бойових ситуаціях.

Цей рівень висвітлює положення Женевських конвенцій, засоби та методи ведення війни та практичні міркування, якими солдати мають керуватися в бойових умовах (як-то взяття ворожих бійців в полон, визначення цілей для військових атак тощо).

Рівень Офіцера заглиблюється у стратегічні наслідки МГП, охоплює такі теми, як відповідальність командирів, планування та ведення військових операцій, відповідальність особового та командного складу, процеси прийняття рішень у складних бойових сценаріях (як-то поводження з військовополоненими, ведення наступальних та оборонних військових операцій, балансування безпеки цивільного населення та військової необхідності тощо).

В Україні запрацювала навчальна онлайн-платформа з міжнародного гуманітарного права для військовослужбовців - Фото 1

Чому варто спробувати:

  • інтерактивний формат;
  • реальні сценарії поведінки в бою;
  • навчання у власному темпі та в зручний час;
  • відеоконтент для більшого залучення;
  • зручний доступ з будь-якого ґаджету та зрозумілий інтерфейс.

Щоб розпочати навчання, потрібно зареєструватися на платформі.

Реєстрація не вимагає надання особистої пошти чи інших персональних даних, варто лише придумати свій нікнейм та пароль для входу і подальшої авторизації.

Далі можна обрати один із навчальних рівнів та поступово проходити запропоновані завдання кожного з модулів.

В Україні запрацювала навчальна онлайн-платформа з міжнародного гуманітарного права для військовослужбовців - Фото 2

Модулі представлені на мапі навчання та відображатимуться в особистому кабінеті для впорядкованого процесу навчання й відслідковування свого прогресу.

Для ефективного опанування знань та навичок доступні різні формати вправ — теоретичні блоки, відеоуроки, практичні завдання, картки з визначеннями, тести для перевірки знань, а також ілюстровані бойові ситуації, що передають військовий досвід та застосування норм і принципів МГП.

Усі матеріали та завдання доступні одразу після реєстрації, тож проходити навчання можна у комфортному темпі та у зручний час. Після успішного проходження модулів й фінального тестування можна завантажити електронний сертифікат про завершення кожного з рівнів.

Навчання доступне українською/англійською мовами та на всіх типах пристроїв (смартфони, ноутбуки, планшети). У разі відсутності доступу до інтернету, є можливість попередньо завантажити матеріали у свій профайл та вивчати їх в офлайн режимі.

Сімонетта Божінова, керівниця Програми Представництва «Женевський заклик» в Україні: «Побудова своєрідного мосту між теорією та практикою завжди була місією організації «Женевський заклик». Ми запроваджуємо низку креативних інструментів, адаптованих до потреб і реалій в Україні. Найновіша — це навчальна онлайн-платформа, розроблена для вивчення основ права збройних конфліктів у спосіб, що резонує військовій аудиторії.

Платформа була створена за підтримки професійних військових експертів з реальним військовим досвідом для пояснення норм МГП на прикладах реальних ситуацій з поля бою. Вона розроблена таким чином, аби не лише викладати закони, але й досліджувати причини того, чому військовослужбовцям важливо дотримуватися МГП навіть у найважчих обставинах».

«Це не просто навчальний проєкт, але й соціальна освітня ініціатива для здобуття знань з міжнародного гуманітарного права, також відомого як право збройних конфліктів або простими словами — законів та звичаїв війни. Проєкт дозволяє оптимізувати шлях поширення цієї безсумнівно важливої нам усім інформації, але не через лекторії, а з використанням сучасних ґаджетів та технологій. Цей підхід дозволяє доносити складні знання в простій та доступній формі, використовуючи механіки, що допомагають утримувати увагу користувача буквально "граючи". Платформа доступна для широкого загалу, контент адаптований і враховує актуальні для нашої країни виклики. Ефективно, зручно, просто», — розповідає Родіон Тристан, інструктор з міжнародного гуманітарного права Представництва «Женевський заклик», ветеран, юрист. 

Сергій Мокренюк, майор Збройних Сил України, експерт з міжнародного гуманітарного права: «Навчальна платформа — це прекрасний інструмент для вивчення права збройних конфліктів військовослужбовцями ЗСУ. Ґрунтовні знання подані в простій і зрозумілій формі. Щиро раджу військовослужбовцям використовувати платформу як для  індивідуальної так і для колективної підготовки».

Платформа має стати надійним помічником військовослужбовців у щоденній службі задля підвищення їхньої компетенції та професіоналізму, ефективного виконання бойових завдань, кращого захисту цивільних, а також підтримки репутації, авторитету держави та спроможності її армії.

Долучитись до навчання можна за посиланням.

Навчальна платформа створена за підтримки міжнародної гуманітарної організації «Женевський Заклик» в Україні. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader