Учені створили "найменшу у світі" літій-іонну батарею: де її застосують
Учені створили "найменшу у світі" літій-іонну батарею: де її застосують

Учені створили "найменшу у світі" літій-іонну батарею: де її застосують

За словами вчених, нова батарея може живити крихітні медичні пристрої, розв'язуючи ключові проблеми в цій галузі.

Дослідники з Оксфордського університету створили мініатюрну м'яку літій-іонну батарею, яку можна застосувати, зокрема в біомедичних пристроях. Про це пише портал Interesting Engineering.

Повідомляється, що нова батарея виготовлена з біосумісних крапель гідрогелю. За словами вчених, вона може послужити для різних медичних цілей, таких як процес введення ліків, дефібриляція серця і доставка енергії для мікророботів.

"На сьогодні це найменша у світі літій-іонна батарея на основі гідрогелю, що володіє чудовою щільністю енергії", — заявив провідний дослідник доктор Юцзя Чжан.

Як зазначають у виданні, медичні пристрої розміром у кілька кубічних міліметрів потребують таких самих крихітних джерел живлення. Ці джерела мають бути м'якими, місткими, біорозкладними та сумісними з біологічними тканинами. Крім того, має бути можливість дистанційного керування.

Щоб об'єднати всі ці характеристики в одній батареї, вчені створили крихітну, гнучку літій-іонну батарею з використанням біосумісних крапель гідрогелю. Батарея об'єднує три мікромасштабні краплі, кожна об'ємом 10 нанолітрів, за допомогою молекул, що нагадують мило. Дві з крапель містять літій-іонні частинки, які взаємодіють для вироблення енергії.

Дослідники стверджують, що ця технологія розв'язує основні проблеми живлення біомедичних пристроїв. Мініатюрна батарея активується світлом, може перезаряджатися і повністю біорозкладна.

"Крихітна м'яка літій-іонна батарея є найскладнішою в серії мікромасштабних блоків живлення, розроблених доктором Чжаном, і вказує на фантастичне майбутнє для біосумісних електронних пристроїв", — зазначив професор Хаган Бейлі.

Джерело матеріала
loader