Оформили інвалідність місцевому депутату: на Вінниччині викрито керівництво та членів ВЛК
Оформили інвалідність місцевому депутату: на Вінниччині викрито керівництво та членів ВЛК

Оформили інвалідність місцевому депутату: на Вінниччині викрито керівництво та членів ВЛК

Оформили інвалідність місцевому депутату: на Вінниччині викрито керівництво та членів ВЛК - Фото 1

Рішенням комісії депутата було визнано непридатним до служби в ЗСУ та знято з військового обліку. Наразі це рішення скасоване, а причетним медичним працівникам повідомлено про підозру. Разом із тим, колишньому депутату повідомлено про підозру за використання свідомо підробленого документа. Триває досудове розслідування.

За даними слідства, сімейний лікар, без проведення досліджень, видав депутату висновок про начебто наявність у нього цирозу печінки. На початку 2023 року на підставі цього медичного документа військова-лікарська комісія одного з районних ТЦК та СП визнала на той час місцевого депутата непридатним до військової служби з подальшим зняттям його з обліку.

Проте, відповідно до висновку судово-медичної експертизи, у чоловіка немає хвороби, зазначеної в медичній документації. Відтак Центральна військова-лікарська комісія ЗСУ своїм рішенням скасувала постанову про непридатність. За використання завідомо підробленого документа колишньому депутату Жмеринської міської ради повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 358 Кримінального кодексу України.

Варто зазначити, що в серпні 2023 року колеги з ДБР затримали ексдепутата за організацію замовного вбивства іншого депутата. І наявність довідки про непридатність могла б дозволити фігуранту втекти за кордон після скоєння злочину.

На підставі зібраних працівниками Департаменту стратегічних розслідувань Нацполіції та ДБР доказів, підозри отримали четверо медичних працівників. Серед них –  голова ВЛК, голова лікарні та двоє лікарів – терапевтів, один з них є членом комісії.

Дії зловмисників кваліфіковані за ч. 3 ст. 332 (сприяння у незаконному переправленні осіб через державний кордон України, шляхом надання засобів, вчиненому організованою групою) Кримінального кодексу України. За скоєне їм загрожує до дев’яти років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Вирішується питання про обрання всім підозрюваним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Заходи з документування проводилися за участі працівників управління стратегічних розслідувань у Вінницькій області ДСР Нацполіції. Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора України.

Департамент стратегічних розслідувань
Національної поліції України

Tweet
Джерело матеріала
loader