Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про Телеграм
Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про Телеграм

Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про Телеграм

Найпоширенішою платформою для отримання інформації українцями залишається Телеграм

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Ігор Соловей каже, що рекомендація РНБО, щодо обмеження використання у державних організаціях Телеграму з одного боку хороша, а з іншого не до кінця повна, оскільки не вирішує проблематику. 

Таку думку він висловив під час конференції «ДезАут: як вибити маніпуляції за межі інформаційного поля», яку організовує ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Уряду Канади. 

Не можна грати з шулером крапленими картами, бо результат буде один, — Ігор Соловей про Телеграм - Фото 1

За його словами, ворог атакує не тільки на фронті, а й в тилу. У першу чергу для того, щоб підірвати стійкість українського суспільства до випробувань і головним інструментом через який це здійснюється — шляхом масових дезінформаційних кампаній і дезінформаційними інструментами. 

«Ми тримаємо увагу українського суспільства не даючи російській повістці наповнювати український простір шляхом генерування своїх приводів своєї повістки. Це стосується Саміту миру і формули президента. Йде наповнення українського простору своєю повісткою дня, а не російською», — каже керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

Він також розповів про проблеми, які залишаються, серед них — канали донесення інформації, канали прямого доступу до свідомості громадян з боку росіян. У першу чергу це через соцмережі, через Телеграм. 

Окрім того, у центрі досліджували платформи компанії Meta, а саме Інстаграм та Фейсбук. Російська пропаганда на цих платформах працює за класичною схемою. «Через рекламні кабінети купують рекламу і женуть фотографії, меми. Meta заробляє на цьому і закриває очі. Шляхом співпраці з платформою ми це виловлювали блокували, але це така потужна машина, туди вливаються такі потужні кошти, що дуже важко з цим боротись»

Він також розповів, що найпоширенішою платформою для отримання інформації українцями залишається Телеграм. 

«З грудня минулого року загальна дискусія в українському суспільстві змінилась. Почались розслідування. Почали задавати питання, а що ми споживаємо. Завдяки фактчекерам, медіа, громадськості ця тема набула громадського розголосу і дійшла до високих кабінетів. Не реагувати на це важко, тому почалась розробка, а що ж держава може зробити для вирішення цієї проблематики. Ми всі бачили останні рішення РНБО, навіть не рішення, а рекомендацію, щоб всім держорганізаціям перестати користуватись Телеграмом і тут було багато але. Тому рішення з одного боку хороше, а з іншого не до кінця повне, оскільки не до кінця вирішує проблематику. Наразі тривають дискусії між питанням нацбезпеки. На мою думку, на думку експертів, не можна грати з шулером крапленими картами у його гру, бо результат буде один», — сказав Ігор Соловей. 

Керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки підкреслив, що рано чи пізно прийдемо до якогось кардинального рішення з Телеграмом.

Про події в межах Глобального тижня медіаграмотності читайте в публікації «Тиждень медіаграмотності з 24 по 31 жовтня: що відбуватиметься в Україні та світі».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
українці
Джерело матеріала
loader