ДОТ провалив контроль якості продуктів для ЗСУ і тепер вибірково карає постачальників
ДОТ провалив контроль якості продуктів для ЗСУ і тепер вибірково карає постачальників

ДОТ провалив контроль якості продуктів для ЗСУ і тепер вибірково карає постачальників

Створений минулого року Державний оператор тилу (ДОТ), який мав вивести постачання продуктів харчування для ЗСУ на якісний рівень і покласти край корупції, не справляється зі своїми завданнями, звинувачуючи у цьому постачальників. Це підтвердив нещодавній скандал з постачанням в одну з військових частин нібито неякісних м’ясних консервів. Таких висновків в аналітичній статті дійшло видання «Апостроф».

Тиждень тому ДОТ повідомив про те, що припиняє роботу з постачальником «Трейд Граніт Інвест» у Донецькій області та забороняє йому брати участь у тендерах протягом року через нібито використання анульованого протоколу випробувань на консерви тушкованої свинини.

Насправді розірвання контракту з цим постачальником було спровоковано статтею видання NGL, до якого звернувся військовий: за його словами, деякі консерви неможливо їсти, і надіслав до редакції 10 різних банок. Як звернув увагу політичний експерт Олексій Голобуцький, через брак коштів журналісти замовили лабораторний аналіз лише однієї банки замість повноцінного аналізу партії.

Коли ж журналісти NGL отримали висновки лабораторії, виявилось, що ці консерви повністю відповідають стандартам за 33 параметрами з 36. Їх можна вживати і продавати. Проте у маніпулятивній статті висновок перекрутили та повідомили, що консервам місце у смітнику, після чого ДОТ розірвав контракт з постачальником.

Для порівняння, інша компанія, ТОВ «Міт Пром», у м’ясній продукції якої було виявлено шприц, так і залишився постачальником.

«Апостроф» звертає увагу на те, наскільки важливим є єдиний підхід до якості продуктів, але такого і досі немає. Саме це дозволяє ДОТуна чолі з Арсеном Жумаділовим приймати вибіркові рішення щодо постачальників.

«Випадки зі скаргами на якість харчів з боку військових вже далеко не перші, однак жодного разу ДОТ не визнав свою провину у такому стані речей. Якщо грубо узагальнити, то система контролю якості харчових продуктів для ЗСУ не змінилася за останні роки, але справа у тому, що саме це й мав зробити ДОТ з початку своєї діяльності, але не зробив досі», – наголошується в аналітичній статті.

Джерело матеріала
loader