Бос Intel хотів купити Nvidia за $20 млрд у 2005 році, але у правлінні побоялись «втратити гроші»
Бос Intel хотів купити Nvidia за $20 млрд у 2005 році, але у правлінні побоялись «втратити гроші»

Бос Intel хотів купити Nvidia за $20 млрд у 2005 році, але у правлінні побоялись «втратити гроші»

Бос Intel хотів купити Nvidia за $20 млрд у 2005 році, але у правлінні побоялись «втратити гроші» - Фото 1

Наразі вартість Nvidia перевищила $3 трлн.

Як повідомляє New York Times, у 2005 році колишній гендиректор Intel Пол Отелліні запропонував правлінню придбати Nvidia за $20 млрд — угода могла стати найдорожчою в історії Intel, однак у правління виникали занепокоєння щодо інтеграції компанії й потенційної втрати грошей.

Зрештою Отелліні відступив і правління спрямувало кошти на підтримку внутрішнього графічного проєкту Larabee, яким на той час опікувався Пет Гелсінгер (нинішній бос Intel). Проєкт використовував технології Intel x86, а GPU був свого роду гібридом CPU і GPU — зрештою його припинили, хоча повернулися до ідеї з проєктами Xe та Arc.

У 2016 та 2019 роках Intel придбала Nervana Systems і Movidius та Habana Labs відповідно, аби зосередитись на штучному інтелекті — однак жодна з них не змогла впоратись з нинішньою позицією Nvidia. Наразі компанія, якою керує Дженсен Хуанг, є лідером ринку з капіталізацією у понад  $3 трлн. В Intel є чип Gaudi 3 AI, який позиціюється як дешевша альтернатива пропозиціям Nvidia, однак скидається на те, що Intel безнадійно запізнилась на човен ШІ.

Водночас це не єдиний випадок, коли Intel проґавила перспективу в ШІ — у 2017 та 2018 роках в компанії була можливість придбати частку в крихітній на той час OpenAI, але тодішній керівник Боб Свон відмовився від угоди, припускаючи, що моделі штучного інтелекту далекі від виходу на широку аудиторію.

Нині для Intel ситуація повернулась таким чином, що компанія сама може стати предметом для придбання (принаймні, ходять чутки про поглинання зі сторони Qualcomm).

Компанія переживає одну з найбільших криз за свою 50-річну історію, яка змусила її анонсувати звільнення тисячі співробітників та призупинити виплату дивідендів у рамках заходів щодо економії коштів. У вересні Intel заявила, що планує відокремити виробництва мікросхем та відділу з проєктування, а також призупинити будівництво деяких заводів.

Для порівняння: ще у 2020 році ринкова вартість Intel сягала $290 млрд, а цього року акції компанії впали на катастрофічні 60%.

Бос Intel хотів купити Nvidia за $20 млрд у 2005 році, але у правлінні побоялись «втратити гроші» - Фото 2
Джерело матеріала
loader