Земельний податок: що це та коли потрібно його сплачувати
Земельний податок: що це та коли потрібно його сплачувати

Земельний податок: що це та коли потрібно його сплачувати

Що таке податок на землю

Цей податок є важливим джерелом поповнення місцевих бюджетів та сприяє розвитку територій. Особливості оподаткування визначається Законом "Про плату за землю" та змінами до нього, прийнятими у 2021 році.

А от ставка податку визначається місцевими органами самоврядування. Її встановлюють місцеві ради або виконавчі органи, які мають повноваження регулювати управління на рівні відповідних територій.

Власники земельних ділянок зобов'язані сплачувати податок навіть у випадку, якщо не використовують землю для проживання чи ведення господарства.

Зауважте! Зміни до податку на землю, прийняті у 2021 році, передбачають нові ставки для окремих категорій земель за їхнім призначенням. У 2022 році були внесені поправки, які додали нові пільгові категорії, тимчасово звільнені від сплати цього податку.

Коли треба сплачувати податок на землю

Згідно з чинним законодавством, як фізичні, так і юридичні особи зобов'язані сплачувати земельний податок раз на рік.

Після розрахунку місцевими податковими органами, власник або орендар земельної ділянки отримує повідомлення-рішення про суму податку.

Зауважте! Це повідомлення може бути доставлене як у паперовому форматі за місцем реєстрації, так і в електронному вигляді через особистий кабінет платника податків.

З моменту отримання цього документа, платник має 60 календарних днів для сплати податку. У сільській або селищній місцевості фізичні особи можуть сплачувати податок через каси місцевих рад, а також через особистий кабінет платника податків або за вказаними реквізитами в повідомленні.

Важливо! Така процедура спрощує контроль за своєчасністю сплати та допомагає підтримувати надходження до місцевих бюджетів.

Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader
loader