В Україні вперше оголосили підозру археологу з РФ за знищення культурної спадщини у Криму
В Україні вперше оголосили підозру археологу з РФ за знищення культурної спадщини у Криму

В Україні вперше оголосили підозру археологу з РФ за знищення культурної спадщини у Криму

Правоохоронці склали першу підозру російському археологу за злочин проти української культурної спадщини у Криму. Про це розповіла заступник голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

– Усім відомо, як Росія руйнує, знищує та краде об'єкти культурної спадщини з тимчасово окупованих територій України. Незаконні археологічні розкопки на території Криму є частиною цієї злочинної діяльності, - зазначила вона. – Усі факти таких протиправних розкопок українські служби належним чином документують у рамках окремих кримінальних проваджень.

За даними Кравчука, зараз встановлено, зокрема, що одному з об'єктів археологічної спадщини за 2014-2019 роки завдано збитків більш ніж на 200 млн. гривень. Також зрушило з місця питання притягнення до відповідальності російських «вчених-археологів». В одному з виробництв складено підозру у скоєнні злочину проти культурної спадщини України російському «археологу», який знищує культурну спадщину та самобутність України та українського народу, зазначила депутат. Вона пояснила, що, крім правосуддя, це означає, що інформація про злочини буде поширена через Інтерпол іноземним правоохоронцям, тож такі «вчені» можуть забути про виїзди за кордон на семінари та виставки.

  • У липні омбудсмен заявив, що росіяни продовжують руйнувати українську історію на захоплених територіях. Тепер ворог взявся за історико-археологічний пам'ятник Криму - "Давнє місто Херсонес Таврійський та його Хора".
  • У зв'язку з цим Лубинець звернувся до ООН щодо руйнування Росією Херсонеса Таврійського. Це черговий злочин з боку країни-агресора та знищення ним культурної спадщини України.
Джерело матеріала
loader