Уперше виявлено "потрійну" чорну діру: порушує модель смерті зірок
Уперше виявлено "потрійну" чорну діру: порушує модель смерті зірок

Уперше виявлено "потрійну" чорну діру: порушує модель смерті зірок

Вчені з'ясували, що навколо чорної діри обертається не одна, а дві зірки, але дивно, як більш далека зірка змогла залишитися на цій орбіті після народження поглинача матерії.

Астрономи вперше виявили "потрійну чорну діру", тобто систему, що складається з чорної діри, зірки, речовину якої поглинає чорна діра, та більш далекої зірки, що перебуває в безпеці, хоча й обертається навколо поглинача матерії. Вчених дивує те, як ця далека зірка змогла залишитися на орбіті навколо чорної діри, хоча мала бути викинута з системи. Дослідження опубліковано в журналі Nature.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

У Чумацькому Шляху на відстані приблизно 8000 світлових років від нас розташована добре вивчена подвійна система V404 Cygni, що складається з чорної діри і зірки-компаньйона, речовину якої поглинає чорна діра. Нове дослідження дозволило з'ясувати, що насправді це не подвійна, а потрійна система. Це відкриття було зроблено абсолютно випадково, коли вчені проводили новий аналіз даних, отриманих космічним телескопом Gaia.

Ілюстрація потрійної системи: у центрі чорна діра, що поглинає речовину зірки, і більш далека зірка праворуч угорі
Фото: space.com

Вчені з'ясували, що зірка-жертва чорної діри обертається навколо неї з періодом у 6,5 земних днів, у той час, як виявлена друга зірка здійснює повний оборот за 70 000 земних років.

За словами вчених, існує можливість формування таких потрійних систем, але більш далека зірка мала б отримати енергетичний поштовх після народження чорної діри та полетіти з системи. Але все ж вона обертається навколо чорної діри, утримувана ослабленою через відстань гравітацією цього об'єкта. З огляду на те, що астрономи виявили першу подібну потрійну систему, вони сподіваються знайти ще подібні системи в нашій галактиці.

З огляду на отримані дані, нове відкриття вказує на те, що деякі чорні діри можуть формуватися внаслідок прямого стиснення зірки, а не під час вибуху наднової, як це зазвичай відбувається.

Вчені з'ясували, що зірка-жертва чорної діри обертається навколо неї з періодом у 6,5 земних днів, в той час, як виявлена друга зірка здійснює повний оборот за 70 000 земних років. Ілюстрація
Фото: space.com

Зазвичай чорні діри виникають після вибуху наднової і тоді на місці масивної зірки формується поглинач матерії. Але цей вибух дає енергетичний поштовх, який може видалити будь-які близькі зірки. Водночас відомо, що якщо раніше на цьому місці існувала тісна подвійна зоряна система, то дуже близька зірка до чорної діри, що утворилася, може пережити енергетичний поштовх і залишитися на тій самій орбіті. Але в цьому разі чорна діра почне повільно витягати речовину з цієї зірки. Але на дуже великих відстанях гравітація чорної діри більш слабка, а отже, будь-які інші зірки, які там перебувають, мають полетіти далі в космос.

Моделювання вчених вказують на те, що в цій системі чорна діра все ж таки народилася внаслідок прямого стиснення зірки під дією гравітації, а не вибуху наднової.

Також астрономи з'ясували, що більш далека зірка перебуває на пізній стадії свого життєвого циклу і перетворилася на червоного гіганта. Вивчення цієї зірки дало змогу визначити, що їй 4 млрд років. Найімовірніше, вся потрійна система існує приблизно стільки ж, вважають учені.

Уперше вчені змогли визначити вік чорної діри за допомогою старої зірки.

Як уже писав Фокус, астронавт NASA створив на МКС"планету Юпітер" з води і харчового барвника. Вода в умовах мікрогравітації поводиться не так, як на Землі.

Також Фокус писав про те, що залишки нещодавно виявленої кометиможна буде побачити в небі наприкінці жовтня. Річ у тім, як вважають вчені, що ця навколосонячна комета не зможе вижити після зустрічі з Сонцем і розпадеться на частини, але після неї може залишитися хвіст.

Теги за темою
Космос
Джерело матеріала
loader