У США знайшли спобіб "здешевити" електроенергію з вітрових станцій
У США знайшли спобіб "здешевити" електроенергію з вітрових станцій

У США знайшли спобіб "здешевити" електроенергію з вітрових станцій

Дослідницька група під керівництвом Університету Вірджинії розробила нові захисні покриття, які суттєво підвищують роботу турбін, оскільки забезпечують роботу за вищих температур. Про це пише портал Interesting Engineering.

Як покриття змінить роботу турбін

Турбінні двигуни використовують як для літаків, так і для вітрових електростанцій – вони спалюють паливо, спричиняючи обертання лопатей. Таким чином механічна енергія перетворюється в електрику. Учені кажуть, що нове покриття збільшить продуктивність турбін, і, відповідно, ВЕС.

За вищих температур ви отримуєте більшу продуктивність на одиницю тепла, що підводиться,
– сказала Елізабет Опіла, професорка і завідувачка кафедри матеріалознавства та інженерії в Університеті Вірджинії.

Учені створили нове експериментальне покриття зі сплаву тугоплавких металів. Вони експериментували з оксидами рідкоземельних металів і виявили, що комбінуючи кілька рідкоземельних оксидів, можна за допомогою одного шару надати їм властивостей, які забезпечують кращий захист.

У лабораторіях вчені, зокрема, випробували комбінації з таких металів як ітрій, ербій та ітербій. Таке покриття наносили на поверхню двома способами – нагрівали матеріал до розплавленого стану перед розпиленням на поверхню та у нанесенні у вигляді рідкої суміші, яка висихає і твердне.

Дослідники кажуть, що технологія ще потребує доопрацювання, проте у неї є перспективи, адже таке покриття покращить ефективність роботи газотурбінних двигунів та зумовить менше використання палива для роботи. Це допоможе знизити як вартість електроенергії, яку генерують газотурбінні генератори ВЕС, так і зменшити кількість викидів продуктів спалювання палива в атмосферу.

Дбайливе ставлення до навколишнього середовища є одним з ключових пріоритетів для відповідального бізнесу. Тому "МакДональдз" пропонує своїм відвідувачам сортувати відходи. Це не лише зменшує екологічний слід компанії, а й сприяє формуванню культури відповідального споживання серед клієнтів.

Джерело матеріала
loader