У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа
У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа

Медіаменеджери мають бути готові до скорочення підтримки і складних рішень, які потрібні для виживання проєктів

У середу, 23 жовтня, Media Development Foundation (MDF) провела у Києві одноденну конференцію, присвячені ініціативі Core Media Fund (CMF), - платформі, яка покликана забезпечити сталу фінансову підтримку українських незалежних медіа.  

На конференції обговорювали, наскільки українські медіа є інституційно стійкими, самостійними та здатними далі існувати у разі скорочення чи припинення донорської підтримки. Зокрема, скорочення фінансування донорами українських редакцій очікують медіаменеджери, про що вони раніше розповіли в дослідженні MDF «Донорська дилема. Переосмислення моделей підтримки для майбутнього українських медіа».

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа - Фото 1

Євген Глібовицький

На початку конференції перед її учасниками виступив експерт зі стратегічних комунікацій та директор Інституту фронтиру Євген Глібовицький. Серед іншого він говорив про те, що українські медіаменеджери мають бути готовими до складних управлінських рішень, зокрема до різного роду колаборацій та злиттів медіа, щоб мати можливість продовжувати роботу за наявності менших ресурсів. «Головне — не медіа як таке, а його місія», — сказав Євген Глібовицький.

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа - Фото 2

Зліва направо Микола Чернотицький, Катерина Коберник, Андрій Боборикін, модератор Андрій Яніцький і на моніторі Юлія Банкова

Опісля відбулися три панельні дискусії. Перша дискусія мала назву «Фантомне відновлення: Чи готові національні медіа до існування без донорських грошей?». У ній взяли участь Виконавчий директор «Української правди» Андрій Боборикін, головна редакторка LIGA.net Юлія Банкова, головна редакторка «Бабеля» Катерина Коберник та голова правління Суспільного Микола Чернотицький. Вони говорили про фінансові проблеми своїх медіа та те, як їх долають в умовах повномасштабної війни. Медіаменеджери розповіли, що з початком війни практично повністю скоротились доходи від реклами, і якби не донори, то вони навряд змогли б пережити той найважчий період. Також вони поділились тим, як намагаються розподілити доходи, щоб мати змогу існувати в разі скорочення донорської підтримки. Окрім того, вони висловили свої побажання до донорів. Зокрема Юлія Банкова сказала, що для медіа зараз важливіша інституційна підтримка від донорів, а не малі проєктні гранти, які зазвичай є складними в адмініструванні.

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа - Фото 3

Зліва направо модератор Євген Заславський, Олександр Остапа, Анна Овчаренко, Альона Яцина, Сергій Прокопенко та Сергій Нікітенко  

Наступна панель була присвячена тим самим проблемам, але регіональних незалежних редакцій та мала назву «Local Dilema: Що буде з локальними медіа без донорських грошей». У ній взяли участь співзасновниця NGL.media Олександра Губицька, головний редактор видання МОСТ Сергій Нікітенко, головний редактор «Ґвара Медіа» Сергій Прокопенко, співзасновниця «Кордон.медіа» Альона Яцина, співзасновниця видання «Точка сходу» Анна Овчаренко та засновник Thebuchacity Олександр Остапа. Медійники поділилися тим, як вони вирішують проблеми, з якими зіткнулися на початку повномасштабного вторгнення — усі вони також завдячують донорам своїм існуванням. Проте дехто, як-от Олександр Остапа, Анна Овчаренко та Альона Яцина, навпаки створили свої медіа в цей період і зараз працюють над тим, як посилити їхню інституційну стійкість та почати отримувати сталі доходи, окрім грантів. 

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа - Фото 4

Оксана Майдан, Маргарита Кузнєцова та Наталя Клочун

Третя панель мала назву «Якою має бути екосистема фінансування медіа в Україні?» і в ній взяли участь представниці донорських організацій, зокрема Маргарита Кузнецова, Chemonics International; Наталя Клочун, EED та Оксана Майдан, заступниця директорки Internews в Україні. Під час цієї панелі представниці донорських організацій пояснили, чому адміністрування грантів таке складне і вимагає такої детальної звітності, дали поради медійникам щодо того, як краще і ще точніше прописувати грантові заявки, аби отримати більше шансів на фінансування, та відреагували на перед тим озвучені зауваження та побажання медіаменеджерів.

У Києві відбулась конференція Core Media Fund, присвячена донорській підтримці медіа - Фото 5

Євген Заславський

Нарикінці виконавчий директор MDF Євген Заславський презентував ініціативу Core Media Fund (CMF), яка покликана забезпечити фінансову підтримку українських незалежних медіа. Вона займатиметься збором і розподілом коштів та висвітлюватиме проблеми фінансування медіа.

ФОТО Ігоря Васильєва/«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader