Теракт у Анкарі: версії та подробиці про виконавців
Теракт у Анкарі: версії та подробиці про виконавців

Теракт у Анкарі: версії та подробиці про виконавців

В Анкарі 23 жовтня було здійснено терористичну атаку на об'єкт турецької аерокосмічної компанії TUSAŞ. Двоє нападників було ліквідовано органами правопорядку. Жертвами теракту стали п'ятеро людей, постраждали 22.  Двоє поранених перебувають у критичному стані. Як пишуть турецькі ЗМІ серед загиблих 2 техніки, один охоронець, один інженер і водій таксі. 

Влада Туреччини припускає, що теракт в Анкарі здійснили члени Робочої партії Курдистану, повідомив міністр внутрішніх справ країни Алі Єрлікая. Він уточнив, що продовжується процес ідентифікації осіб терористів. Зокрема камери спостереження зафіксували, що перед нападом двоє терористів, – чоловік та жінка, – поводили себе як пара і тримались за руки на зупинці транспорту, та пили чай у кафе безпосередньо перед вбивством людей. 

🇹🇷У Туреччині терорист-смертник пробрався на обєкт турецької авіакосмічної компанії TUSAŞ

За інформацією турецької редакції CNN, пролунав вибух, відбулася перестрілка.
За даними турецького МВС, є загиблі, проте їх кількість наразі невідома. pic.twitter.com/8RS9QRjUl6

— ГЛАВКОМ (@GLAVCOM_UA) October 23, 2024

«Процес ідентифікації осіб терористів продовжується. За нашою оцінкою, теракт – справа рук Робочої партії Курдистану. Як тільки ми отримаємо чіткі докази, поділимося з громадськістю», – повідомив Ерлікая.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що «проклинає підлий напад» на об'єкт турецької аерокосмічної компанії TUSAŞ в Анкарі.

Теракт на об'єкті TUSAŞ спрямований на підрив стабільності Туреччини та її досягнень у сфері оборонпрому, заявив турецький лідер. «Брудні руки, що простягнулися до Туреччини, будуть зламані. Жодна структура, терористична організація чи вогнище зла, націлені на нашу безпеку, не досягнуть мети», – написав глава держави у соцмережі Х.

Ердоган запевнив, що Туреччина продовжить наполегливу, рішучу та багатопланову боротьбу з усіма видами погроз від терористів та їхніх посібників. Президент Туреччини побажав від Всевишнього упокою душ загиблих і висловив підтримку співробітникам TUSAŞ, який назвав локомотивом та гордістю турецького оборонпрому.

Віце-президент Туреччини Джевдет Їлмаз також засудив теракт. «Зухвала терористична атака була спрямована проти досягнень оборонної промисловості Туреччини», – заявив Джевдет Їлмаз.

Міністр юстиції країни Їлмаз Тунч повідомив, що головна прокуратура Анкари  активно проводить розслідування у зв'язку з терористичним актом.

Представники прокурдської Партії народної рівності та демократії (DEM) також засудили цю акцію, заявивши, що вона сталася саме тоді, коли турецьке суспільство обговорює можливість діалогу з курдськими сепаратистами.

До слова, турецький політолог Ікбаль Дюрре  припустив, що причиною теракту в Анкарі могло стати перемир'я з курдами. Він уточнив, що напад і захоплення заручників навряд чи пов'язані із самітом БРІКС у Казані, на який приїхав президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. За словами Дюрре, перемир'я уряду із Робочою партією Курдистану є темою номер один у Туреччині.

Пізніше засобам масової інформації Туреччини заборонили транслювати теракт, що відбувається на території аерокосмічної компанії Tusaş в Анкарі, повідомив голова Верховної ради з питань радіо та телебачення Ебубекір Шахін, пише агентство IHA. Причини відповідної заборони, яку встановив суд, він не вказувати. Крім того, громадянам обмежили доступ до соціальних мереж та Youtube. Перебої із Інтернетом та доступом до різноматітних сайтів тривають і станом на ранок 24 жовтня, передають журналісти «Главкома».

Джерело матеріала
loader