Обсесивно-компульсивний розлад: як отримати допомогу
Обсесивно-компульсивний розлад: як отримати допомогу

Обсесивно-компульсивний розлад: як отримати допомогу

Обсесивно-компульсивний розлад: як отримати допомогу

Роз'яснення дали експерти.

Стигматизація психічних захворювань, а також недостатня поінформованість про обсесивно-компульсивні розлади (ОКР), часто заважають людям отримати необхідне лікування. Фахівці Центру громадського здоров'я (ЦГЗ) розповіли, як розпізнати ОКР та отримати необхідну допомогу.

Що таке обсесивно-компульсивний розлад

ОКР — це психічний розлад, який може виникати у людей будь-якого віку, різних професійних чи життєвих сфер, зазвичай проявляється у пізньому підлітковому або молодому дорослому віці до 30 років.

«Розлад характеризується присутністю нав’язливих думок і виконанням ритуальних дій, які людині важко контролювати», – наголосили у ЦГЗ.

Як розпізнати ОКР: головні симптоми

Головною ознакою ОКР є повторювані обсесії або компульсії:

  • Обсесії, (з англ. obsession  нав'язлива ідея; одержимість) — це нав’язливі думки, ідеї, образи або імпульси, які знову і знову проникають у свідомість нав’язливо повторюючись. Вони майже завжди викликають тривогу, таким думкам важко протистояти. Але людина усвідомлює свої думки, навіть якщо вони є мимовільними і часто огидними.
  • Компульсії (з англ. compulsion –  примус, змушування) — це компульсивні дії або ритуали, повторювана знову і знову поведінка, яка не приносить задоволення і не призводить до виконання корисних завдань. Функція таких дій полягає в тому, щоб запобігти якійсь об'єктивно малоймовірній події, страх якої постійно присутній, якщо не виконати такого ритуалу. Людина з ОКР усвідомлює такі думки й поведінку як безглузді  або неефективні, і раз по раз намагається чинити їй опір, але тоді тривога, яка майже завжди присутня, посилюється.

У ЦГЗ додали, що і тривожні думки, і ритуали час від часу бувають у всіх.

«Тож для встановлення діагнозу обсесивно-компульсивного розладу обсесії та компульсії повинні тривати значний час (наприклад, понад годину на добу) або спричиняти істотний стрес чи серйозні труднощі в особистому чи соціальному житті, сімейних стосунках, навчанні  та роботі», – йдеться у повідомленні.

Як отримати допомогу людині, яка має ОКР

Особи з ОКР можуть неохоче звертатися по допомогу, відчуваючи сором або ніяковість. У ЦГЗ зазначили, що якщо у вас продовжують виникати нав’язливі думки, і вони впливають на ваше повсякденне життя, слід звернутися до свого сімейного лікаря або психотерапевта.

Існує декілька ефективних методів лікування ОКР, які можуть допомогти зменшити вплив цього розладу на ваше життя:

  • Психотерапія: когнітивно-поведінкова терапія (КПТ), яка є науково-доказовим методом психотерапії, допомагає поглянути на свої страхи та нав’язливі думки, не «виправляючи» їх за допомогою примусу. Цим методом володіють психологи і психотерапевти.
  • Медикаментозне лікування — це ліки різних груп залежно від стану людини та її потреб, які можуть допомогти, змінюючи баланс хімічних речовин у мозку. Варто зазначити, що таке лікування може призначити тільки лікар-психіатр.

У ЦГЗ додали, що розв'язувати проблему ОКР можна і треба для того, щоб жити щасливим повноцінним життям.

«Знайти державних лікарів-психіатрів можна на порталі HELSI та на сайті НСЗУ. Також можна звернутись до лікарів-психотерапевтів або психологів, які ведуть приватний прийом, в тому числі онлайн», – йдеться у повідомленні.

Раніше фахівці Центру громадського здоров'я МОЗ України розповіли, як розпізнати депресію та виявити її основні симптоми.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для постановки будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело матеріала
loader
loader