Україна повернула додому ще шістьох дітей із окупованих територій
Україна повернула додому ще шістьох дітей із окупованих територій

Україна повернула додому ще шістьох дітей із окупованих територій

З тимчасово окупованих територій Херсонської, Запорізької областей та АР Крим вдалося повернути ще шістьох українських дітей. На підконтрольну Україні територію діти повернули разом із матерями, повідомив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

- Це діти віком від 3 до 17 років. Вони пережили складні випробування під час перебування в окупації. Їх змушували вчитися у російських школах, де більшість навчального процесу було заповнено пропагандою. У разі відмови їхніх батьків шантажували, погрожуючи позбавленням батьківських прав, незаконними обшуками та допитами. Деякі діти мали проблеми зі здоров'ям, проте не могли отримати необхідне лікування та медикаменти, - розповів Єрмак.

Він також зазначає, що одній сім'ї довелося ховатися, щоб уникнути примусу до відвідування російської школи. Дитина продовжувала навчання в українській школі онлайн, у постійному страху викриття, що могло призвести до вилучення дитини чи арешту батьків.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець наголосив, що сім'ям вдалося повернутися у безпечне середовище, де вони отримують необхідну підтримку. Представники в Івано-Франківській, Черкаській, Львівській та Житомирській областях активно працюють із сім'ями, надаючи підтримку у їхній реінтеграції. Допомога включає пошук тимчасового житла, оформлення документів, працевлаштування та зарахування дітей до навчальних закладів.

  • Наприкінці вересня Україні вдалося повернути з окупованої росіянами території трьох дітей та їхню матір. Вони майже рік мешкали на захоплених росіянами територіях.
  • 27 вересня в Україну повернули 9 дітей та 20-річного юнака з Росії та тимчасово окупованих територій. Деякі з них мають інвалідність та тяжкі захворювання.
Теги за темою
Діти окупація
Джерело матеріала
loader