Росії не вдалося експортувати учасникам БРІКС свої неоімперіалістичні погляди - МЗС України
Росії не вдалося експортувати учасникам БРІКС свої неоімперіалістичні погляди - МЗС України

Росії не вдалося експортувати учасникам БРІКС свої неоімперіалістичні погляди - МЗС України

Міністерство закордонних справ України вважає, що Росії саміту БРІКС у Казані не вдалося нав’язати уявлення про нібито альтернативну позицію т. зв. «Глобального Півдня» щодо агресії РФ проти України.

Про це йдеться в коментарі зовнішньополітичного відомства, передає Укрінформ.

Зазначається, що МЗС України звернуло увагу на п. 36 підсумкової декларації саміту БРІКС у Казані, присвяченому Україні, в якому його учасники лише нагадали про власні національні позиції щодо ситуації в Україні, свою відданість цілям і принципам Статуту ООН, а також мирному врегулюванню та дипломатії.

«Вважаємо, що цей текст фактично свідчить, що Росіїне вдалося «експортувати» учасникам саміту БРІКС свої неоімперіалістичні погляди на зміну світового правопорядку та глобальної архітектури безпеки через агресію проти України», – наголосило відомство.

МЗС констатувало, що спроби Москви навʼязати уявлення про нібито альтернативну позицію т. зв. «Глобального Півдня» щодо російської агресії проти України зазнали чергового фіаско.

Декларація продемонструвала, що БРІКС як обʼєднання не має єдиної позиції щодо російської агресії проти України, зауважило МЗС та висловило переконання, що це повʼязано з підтримкою абсолютної більшістю цих країн цілей і принципів Статуту ООН, про що також йдеться в заяві.

«Така підтримка несумісна з підтримкою агресії чи зміни кордонів силою, а отже несумісна з підтримкою Росії та її агресивної війни проти України», – підкреслено в заяві.

Саміт БРІКС, який Росія планувала використати для розколу світу, на думку дипломатів, лише вчергове засвідчив, що світова більшість залишається на боці України у її прагненні гарантувати встановлення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру на основі поваги до міжнародного права та Статуту ООН, включно з принципом територіальної цілісності у міжнародно визнаних кордонах.

Насамкінець МЗС України нагадало, що єдиним шляхом досягнення цього залишається Формула миру, та закликало всі країни, які стоять на боці міжнародного права, а не права сили, приєднатися до її втілення.

Як повідомляв Укрінформ, у російській Казані 22 жовтня стартував 16-й саміт БРІКС, за участю країн з економіками, що розвиваються та демонструють зростання впливу незахідного світу. Але партнери Москви з Китаю, Індії, Бразилії та арабського світу закликають правителя РФ Володимира Путіна знайти спосіб покласти край війні в Україні.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також прибув на саміт БРІКС.

На думку ексміністра закордонних справ Дмитра Кулеби, не варто надмірно реагувати на саміт БРІКС, бо цій організації не вистачає єдності у реалізації спільних рішень.

Теги за темою
Росія МЗС України
Джерело матеріала
loader