Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що ПЦУ нібито продає «молитви від мобілізації», - «Укрінформ»
Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що ПЦУ нібито продає «молитви від мобілізації», - «Укрінформ»

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що ПЦУ нібито продає «молитви від мобілізації», - «Укрінформ»

Фейкову листівку підроблено за допомогою графічного редактора. Окрім того, у тексті «молитви» всі літери «з» написані латинською «z» - одним із символів повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Прокремлівські ЗМІ та ворожі телеграм-канали поширили відео та фото, нібито зняті у Свято-Троїцькому храмі ПЦУ, що знаходиться на Троєщині у Києві. На відео невідома особа тримає аркуш паперу начебто з «молитвою від мобілізації». Про це повідомляє Укрінформ. 

У ролику зазначається, що така «молитва» коштує 10 гривень. 

Фейкову листівку підроблено за допомогою графічного редактора, пише «Укрінформ». Зображений орнамент можна знайти на російських стокових інтернет-ресурсах. Він називається «русский узор». Пропагандисти замінили символ РПЦ з куполами на хрест ПЦУ, роздрукували на листівці та видали це за реальну молитву, яку в Україні ще й нібито продають за гроші. 

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк, що ПЦУ нібито продає 'молитви від мобілізації' - фото 141912 

 

Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що ПЦУ нібито продає «молитви від мобілізації», - «Укрінформ» - Фото 2 

Окрім того, у тексті «молитви» всі літери «з» написані латинською «z» - одним із символів повномасштабного російського вторгнення в Україну. «Латинську «z» не використовують навіть у старослов’янському правописі, на якому викладені молитви РПЦ», - йдеться у публікації. 

 Прокремлівські ЗМІ поширили фейк про те, що ПЦУ нібито продає «молитви від мобілізації», - «Укрінформ» - Фото 3 

Зазначається, що достеменно визначити локацію, де саме було зняте пропагандистське відео,  неможливо: окрім руки, що тримає листівку з «молитвою», та церковного вівтаря зі свічками, який може стояти у будь-якому православному храмі у світі, в кадрі більше нічого немає. 

«У якості першоджерела для поширення цього фейку російські пропагандисти використали акаунт в Instagram, через який тиражували інший фейк.  За повідомленням пропагандистів, цей фейк поширив акаунт з церквою на аватарці, проте його  назву було навмисно замальовано», - повідомляють в «Укрінформі». 

священника УПЦ МП хочуть посадити за те, що в нього знайшли «кілька рублевих купюр», а також про те, що священник ПЦУ відмовився відспівувати українських захисників, охрещених в УПЦ (МП)

  • Читайте також: «Духовна незалежність»: про заборону РПЦ та «іноагентів у рясах»

Фото: Укрінформ

Заглавна світлина: Свято-Троїцький храм ПЦУ на Троєщині/Укрінформ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
УПЦ МП
Джерело матеріала
loader