OpenAI та Microsoft інвестують $10 млн у ШІ-проєкти місцевих медіа у США
OpenAI та Microsoft інвестують $10 млн у ШІ-проєкти місцевих медіа у США

OpenAI та Microsoft інвестують $10 млн у ШІ-проєкти місцевих медіа у США

Редакцій зможуть експериментувати з інструментами ШІ компаній у своїй роботі.

Компанія OpenAI та її міноритарний власник Microsoft фінансують програму співпраці та стипендій у сфері штучного інтелекту вартістю 10 мільйонів доларів, яку здійснює громадська органіація «Інститут Ленфесту», яка підтримує розвиток місцевої журналістики у США. Про це повідомив Axios.

Компанії виділять 5 мільйонів доларів у вигляді грантів для реалізації проєкту та 5 мільйонів доларів як корпоративні кредити для окремих редакцій, які зможуть експериментувати з інструментами генеративного штучного інтелекту для покращення поширення місцевих новин.

Проєкт спершу започаткували «Інститут Ленфесту» та OpenAI, а Microsoft приєдналася пізніше, щоб подвоїти вплив проєкта. За словами гендиректора інститута Джима Фрідліха, це партнерство є найбільшим спільним проєктом у впровадженні ШІ у роботу місцевих редакцій.

«Масштаби, як ми вважаємо, значні», — сказав він.

Угода фінансуватиме програму співпраці у сфері ШІ для п’яти американських медіаагенцій, зокрема Chicago Public Media, The Minnesota Star Tribune, Long Island Newsday, The Philadelphia Inquirer та The Seattle Times.

Нова програма здійснюється також в партнерстві з Коаліцією місцевих незалежних новин. Завдяки цьому місцеві редакції зможуть отримати гранти у розмірі 500 тис. доларів для оплати праці дворічного стипендіата, який  Зосередиться на розвитку сталого бізнесу редакції з інтеграцією ШІ.

Редакції зможуть використовувати розробки OpenAI і Microsoft Azure для розробки власних ШІ-інструментів. Угода не містить жодних умов ліцензування чи обміну даними в реальному часі для навчання та обслуговування великих мовних моделей у OpenAI та Microsoft.

Керівник відділу інтелектуальної власності та контенту OpenAI Том Рубін заявив, що організація «значно інвестує в підтримку невеликих незалежних видавців» і «забезпечує їм доступ до тих самих передових інструментів і можливостей, що й великі організації».

«Нам потрібна місцева журналістика, щоб інформувати та навчати громадян, викривати правопорушення та заохочувати громадянську активність», — прокоментувала корпоративна віце-президент із технологій фундаментальних прав у Microsoft Тереза Хатсон.

  • Читайте також: 14 американських топових онлайн-видань заблокували доступ пошуковику SearchGPT

OpenAI стала лідером серед провідних компаній штучного інтелекту в укладанні ліцензійних угод із медіа. Більшість великих партнерств OpenAI наразі були створені з національними медіа, але компанія також підтримала місцеві редакції, уклавши угоду на понад 5 мільйонів доларів з American Journalism Project, а нещодавно через угоду з Hearst, яка передбачає співпрацю з 40ма місцевими редакціями.

Корпорація Microsoft нещодавно заявила, що готова платити редакціям за контент, опублікований її ШІ-помічником Copilot.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги за темою
США Microsoft
Джерело матеріала
loader